Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Friday, June 14, 2024

More
  домаАгро советиКако да се заштитат животните од негативните ефекти на ниските температури?

  Како да се заштитат животните од негативните ефекти на ниските температури?

  petel baner

  Благосостојбата на домашните животни во однос на климатските услови, значи заштита на добитокот од ниски (или високи) температури, посилни ветрови, врнежи, бидејќи сите овие услови можат да влијаат на нивното здравје, и на крајот да го намалат производството и приходите.

  agrounik

  Интензивното одгледување говеда довело до потреба да се градат различни штали и објекти. Во шталите кои не се доволно заштитени од услови на животната средина, микроклимата мора дополнително да се регулира.Престојот на животните во затворен простор значи не само заштита од ниски температури и разни други фактори, туку и можност за подобро следење на нивната исхрана. Полесно е да се манипулираат и контролираат одредени појави, но и да се навикнат на современи начини на производство.

  Постуденото време предизвикува помалку тешкотии од високите температури. Она што претставува потенцијална опасност е сепак релативната влажност на воздухот. На ова треба да се обрне особено внимание во шталите каде што микроклимата не е регулирана, бидејќи може да предизвика стрес во зима. Станува збор за појава на таканаречен студен стрес, при што има нарушување и во репродукцијата и во производството. Во секој случај, животните можат полесно да издржат ниски температури од високите. Можно е дури и сега во декември временските услови да предизвикаат топлотен удар кај говедата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во овој период, производителите треба да посветат најголемо внимание на фактот дека животните не се на отворено или во просторија каде што има интензивен проток на воздух. Оптимално решение би било сточарите да инвестираат во прилагодување на постојните штали, да ги прилагодат на локалните климатски услови и пред се на бројот на грла. Ако една фарма има примарно производство на млеко, без оглед дали е мала, средна или голема, главниот приоритет треба да бидат капацитетите. Поточно, можностите за контрола на микроклимата во неа, а потоа и други фактори како што се исхраната, здравствената заштита и грижата за животните.

  Што да направите кога ќе се појави студен стрес?
  Контролирање на температурата и зголемување на количината на оброци може да биде соодветен одговор на студеното време. Кога станува збор за кравите, во последните три месеци од бременоста им е потребна дополнителна исхрана во форма на храна за жито, особено кога надворешната ефективна температура е под 20С °. Ако е ветровито, протокот на ладен воздух само ќе го зголеми стресот врз добитокот, па затоа заштитата од ветер е задолжителна мерка. Неопходно е да се обезбеди доволно храна, житни хранливи материи, како и дополнителна сенка. Ако е влажно од снегот, не смее да биде замрзнат. Доколку се даде исхрана, таа мора да се прилагоди на исхраната на стресни животни. Покрај храната, водата не смее да се заборави. Кравите мора да бидат снабдени со доволни количини затоа што неговиот ограничен внес ќе предизвика ограничена потрошувачка на храна, што сите ќе се рефлектираат во тешкотијата за задоволување на енергетските потреби.

  Во минатиот век беа изградени голем број објекти за добиток, без модерна вентилација, системи за оплодување, изолација и други карактеристики на модерната градба.Доколку шталите немаат систем за вентилација, тогаш треба да се обезбеди свеж воздух низ вратите и прозорците. На овој начин, сите штетни гасови, водена пареа и секоја прекумерна топлина што животното го емитира во околината се отстрануваат од просториите. Вентилацијата придонесува за спречување на болести и обезбедува свеж и сув воздух.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img