Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

29.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро ВестиГерманија ги преплави пазарите на ЕУ со свинско месо, рекордно ниски цени

  Германија ги преплави пазарите на ЕУ со свинско месо, рекордно ниски цени

  petel baner

  Дали ќе падне цената на свинското месо поради ова?

  И покрај забраната за извоз на германско свинско месо до најголемата дестинација – Кина, количините во септември всушност значително се зголемија. Извозот на свежо / замрзнато свинско месо достигна 174 000 тони, најголемата количина испорачана за еден месец од октомври 2012 година. Обемот е за 38% (48 000 тони) поголем отколку во август и за 13% поголем (20). 000 тони) повеќе од претходната година. Во септември беше забележано зголемување од 37% на количините испорачани на пазарите ЕУ-27 и Велика Британија, кога Германија извезуваше 135,000 тони, што е за 39,000 тони повеќе од претходната година.
  „Повеќето свинско месо што би било наменето за кинескиот пазар било пренасочено кон европскиот пазар. Во моментов, скоро целиот извоз на свинско месо во Кина е замрзнат. Сепак, и покрај падот на кинеската трговија, извозот во септември беше само за 5% (3.000 тони) помал отколку во август. Во исто време, големи количини свинско месо извезено на пазарите во ЕУ и Велика Британија извршија нагорен притисок врз цените. Сè додека Кина забранува, Германија ќе продолжи да наоѓа алтернативни пазари за само неколку дестинации што не се членки на ЕУ и кои прифаќаат регионален пристап кон избувнувањата на ASF. Во оваа ситуација, европскиот пазар веројатно ќе апсорбира поголем дел од производот што инаку би отишол во Кина.
  Пад на цените на свињите беше забележан и во октомври и ноември, со просечна цена да падне на 133,81 евра / 100 кг. За три недели до 22 ноември, германската цена падна за повеќе од 4 евра на просек од 127,06 евра / 100 кг. Ова е најниско ниво во последните пет години. И бидејќи Германија доминира во просечната цена на ЕУ, овој пад влијаеше и на цените во другите земји на ЕУ.


  Во Данска, која исто така има големо влијание на пазарот на ЕУ, цената исто така падна во последните неколку недели.Иако побарувачката за данско свинско месо останува стабилна во Азија, цените се најниски од март 2019 година.
  Слична шема беше следена од цените во Шпанија и Франција, за кое време во Шпанија паднаа за повеќе од 8 евра поради големиот број свињи што ја надминуваат побарувачката. Иако Шпанија продолжува да извезува во Кина, во наредните недели се очекуваат понатамошни намалувања на цените. Во Франција, вообичаените модели на побарувачка продолжуваат да се нарушуваат како резултат на губење на услуги за храна како резултат на блокадата на целата економија.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img