Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро ВестиЕУ во обид да се заштити од увозот на месо полно со...

  ЕУ во обид да се заштити од увозот на месо полно со антибиотици

  petel baner

  Драстичното зголемување на отпорноста на микроорганизмите може да резултира со нова пандемија и да има сериозни импликации врз глобалното здравје, земјоделско-прехрамбените сектори и економиите, FAO ги повика повиканите во сите сектори, од земјоделци до готвачи, од производители до потрошувачи, да ги засилат напорите за спречување на ширењето на микроби отпорни на лекови.

  Европската унија презема различни мерки веќе години наназад, а месниот сектор има значителен напредок во последните години. На пример, италијанските сточари ја намалија нивната употреба кај живината за дури 82%, додека во Холандија имаше пад од 75%, а значајни промени беа забележани од другите членки.ЕУ неодамна повика на продолжување на забраната за превентивна употреба од 2022 година, а тоа ќе важи и за земјите што увезуваат месо во земјите членки.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Иако владата на Велика Британија во моментов не поддржува одгледување добиток со прекумерна употреба на антибиотици, наскоро ќе мора да го прифати бидејќи во спротивно, а според правилата на Светската трговска организација, таа нема да може да избере кое месо ќе го увезува, а кое не. Исто така, ваквите производи можат да влезат на пазарот во случај да се преговара за слободна трговија без да се обезбеди усогласеност со стандардите што постојат во Велика Британија.

  Месото и добитокот сочинуваат значителен дел во трговијата меѓу Велика Британија и ЕУ и Велика Британија игра клучна улога на тој пазар, како снабдувач и како потрошувач. Доколку не се постигне договор,може да се случи целото месо извезено од Велика Британија во ЕУ, се третира како оние од трети земји. Извештајот ги загрижи и европските производители, кои стравуваат дека ваквите поевтини производи, кои исто така не ги исполнуваат високите стандарди за благосостојба на животните, ќе му наштетат на домашното производство, што е исто така спротивно на Европскиот зелен договор.

  Со цел да се заштити квалитетот на храната и да им се даде до знаење на потрошувачите што и од кое потекло на храната јадат, предложено е воведување назнака за потекло од ЕУ и пошироко. Ако се заинтересирани за клиенти, сите ќе се согласат. Во случај на прекршување на правилата, ризикуваат да ја изгубат побарувачката.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img