Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување краставици на слама - растенијата растат побрзо и даваат пообилни приноси

  Одгледување краставици на слама – растенијата растат побрзо и даваат пообилни приноси

  petel baner

  Краставицата е растение од тропско потекло и најдобро успева во температурни услови од 18-32 степени. Еден од најдобрите методи за производство во пластеник е одгледување краставици на слама. Овој метод на одгледување постигнува подобра бујност и плодност, а со тоа и поголеми приноси.

  Методот на одгледување краставици на слама е развиен во Германија и се состои од копање канали во пластениците кои се полнат со слама. Кога сламата ќе се “запали”, ја загрева зоната на кореновиот систем.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Подготовка на оранжерии за одгледување краставици на слама

  Првиот канал се копа на еден метар од работ долж пластеникот, широк 80 см и длабок 20 см. Патеката помеѓу двата канали е исто така широка 80 см, а на неа е поставена ископана земја, која подоцна ќе се покрие со слама и ќе се одгледуваат растенијата на неа. Бројот на канали зависи од ширината на пластеникот. Бали од слама се распоредуваат во каналите, во два слоја. По првиот слој, се нанесува минерално ѓубриво, еден килограм NPK 20: 8: 5 или 20:10:10 на бала слама.

  Откако ќе се наѓубри првиот слој на бали од слама, треба да се нанесе тенок слој негасена вар, а потоа да се простира горниот ред на слама. Потоа сламата добро се напојува и се набива со газење. На тој начин, негасената вар се „гаси“ и почнува да се ослободува топлина. Кога сламата се загрее на околу 30 степени, што е за неколку дена, на неа се нанесува слој од ископана земја со дебелина од 10-15 см, а потоа се садат садници. За време на вегетацијата, сламата се распаѓа и се претвора во хумус, а се ослободува топлина, што ја загрева зоната на кореновиот систем и пластеникот. Растенијата растат побрзо и даваат пообилни приноси.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img