Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

32.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиПаметни пчели: Еве што знаат овие мали организми

  Паметни пчели: Еве што знаат овие мали организми

  petel baner

  Пчелите се многу претпазливи и вредни, но исто така се способни да извршуваат сложени задачи. Ќе издвоиме некои од најинтересните податоци за тоа за што се способни овие мали инсекти.

  1. Пчелите се добри градители. Пчелите се меѓу најдобрите градители, меѓу инсектите. Тие се во состојба да создадат сложени предмети во кои живеат цели заедници.
  2. Пчелите комуницираат едни со други . Со движење, зуење , пчелите пренесуваат сложени податоци во врска со положбата на растенијата и видовите цвеќиња. На пример, кога ќе се вратат во кошницата, тие изведуваат комплексен танц, кој пренесува информации на другите пчели за изворите на храна и упатства за тоа како да стигнат таму.
  3. Тие знаат да бројат. Според меморијата, пчелите можат да ги пронајдат посакуваните предмети, да ги запомнат и да ги регистрираат карактеристиките сè додека не ја постигнат посакуваната цел.
  4. Тие имаат одлична ориентација. Пчелите се добро ориентирани по природа и се добри „пилоти“. Ова им овозможува вредно да ги извршуваат своите задачи под тешки услови.
  5. Носат одлуки. Пчелите можат да одлучат да ја променат температурата во кошницата, без оглед дали ќе пренесат информации на други, дали ќе нападнат или ќе го сменат живеалиштето. Кога станува премногу жешко во кошницата, пчелите почнуваат да работат заедно за да ја „постават“ вистинската температура во кошницата. Тие го постигнуваат ова со прецизна изработка на предмети и мавтање со крилјата, сè додека доволно количество ладен воздух не влезе во кошницата.
  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img