Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро совети6 најчести почетнички грешки при одгледување свињи и како да ги избегнете

  6 најчести почетнички грешки при одгледување свињи и како да ги избегнете

  petel baner

  Одгледувањето свињи е сериозна работа

  Да, да се биде одгледувач на свињи е сериозна работа и никој не започнува бизнис за да го направи тоа лошо и да биде во загуба. Од самиот почеток на проектот, треба да имате добра пресметка за тоа колку вложувате и колку ќе добиете назад. Во овој бизнис, количината е важна, ако сакате да видите поврат на вашата инвестиција. Значи, ако сакате да ја видите заработката, треба да започнете со 20-50 маторици, за да можете да ја зголемите големината на 500 единки за една година. Ако сакате да потпишете договор за испорака на 6 месеци, тогаш треба да го знаете вкупниот број свињи што ви требаат за тој период.

  Неухранетоста е еден од вообичаените проблеми, каде животните покажуваат слаб раст. Може да има неколку причини за оваа појава, а ова се некои од нив:

  • недоволна количина на храна;
  • храната е со слаб квалитет;
  • животните имаат многу паразити;
  • свињи кои се во фаза на растење бараат поквалитетна храна и поголеми количини отколку возрасните свињи;
  • маторицата што дои прасе бара дополнителна храна или ќе започне да слабее за да може да произведува млеко за нејзиното потомство, а подоцна е тешко да се врати тој недостаток на маса;
  • свињите растат многу брзо. Ако нема голема разлика во развитокот на прасињата помеѓу 2-ри и 4-ти месец – има проблем.

  Документација

  Повеќето одгледувачи на свињи не водат соодветна евиденција, што им отежнува да знаат точно дали остваруваат профит или прават загуби и што точно им предизвикува загуби. Затоа е важно да водите евиденција и да знаете точно колку потрошивте месечно на секое животно. Ако евиденцијата се води од почеток, таа ќе ви покаже и како да продадете.

  Главните трошоци што треба да се запишат се: храна, вода, лекови, оплодување, превоз и гориво, вашата плата и платите на другите земјоделски работници, даноци, комуналии. Значи, на крајот на секој месец, треба да имате увид во овие трошоци и да ги поделите со бројот на животни на фармата, врз основа на што ќе знаете кои се трошоците за свиња.

  Одговорно постапување спрема животните

  agrounik

  Ако сакате сериозно да се занимавате со одгледување свињи, мора да го знаете целиот процес, како и можните главни опасности во секој сегмент од нивното размножување. Многу земјоделци губат околу една третина од своите животни поради ситуации што може да се спречат: маторицата го изела половина легло, налегнала неколку прасиња итн. Во текот на првата година, може да се случи како резултат на слаба подготовка, незнаење и неодговорност, одгледувачот да изгуби половина од прасињата, што директно ќе го наруши планот за проширување на проектот.

  Алтернативни извори на храна

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Храната претставува скоро 70% од трошоците за одгледување свињи до нивната зрелост. За да остварите некој значаен профит, важно е да најдете дополнителни, алтернативни извори на храна кои се квалитетни и ефтини. Треба да барате поевтини извори на јаглехидрати и да научите сами да правите мешавини на храна. На пример, можете да додадете компири, фуражна репка, моркови, цвекло, тиква, силажа како сочна храна, да им дозволите да имаат пасишта или свежа исечена детелина, луцерка и друга зелена храна. Овие хранливи материи се карактеризираат со голема содржина на вода, задоволителна количина јаглехидрати, мала содржина на протеини, масти и минерали, лесно се сварливи и богати со витамини А, Б и Ц.

  Здравјето на животните

  Чисти и уредни свињи, редовна контрола на животните и био-безбедност се многу важен дел од размножувањето. Многу земјоделци не обрнуваат доволно внимание на превентивната хигиена се додека главната болест не зафати поголем број на единки и дури тогаш почнуваат да размислуваат за тоа како потекнува болеста. Она што најчесто се заборава при планирање на изградба на објект за чување свињи, е мала просторија пред која работниците можат да ја сменат облеката и да се дезинфицираат, пред да влезат кај животните.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img