Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро ВестиБрој на добиток и живина намален

  Број на добиток и живина намален

  petel baner

  Сточен пазар во Скопје

  Број на добиток и живина се намалува од година во година.

  Сточарите постојано алармираат за тешките услови, ниски откупни цени, нередовни субвенции, младите бегаат во странство итн. на проблемите им нема крај и само се зголемуваат.

  Социјалните мрежи се единственото место каде што тие го изразуваат својот глас.

  Затоа ова ни се случува со бројот на добитокот и живитната во Македонија

  Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2019 година, во споредба со 2018, вкупниот број на говеда е намален за 15.0%. Бројот на говедата кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 15.1%, додека бројот на говедата кај деловните субјекти (земјоделските претпријатија и земјоделските задруги) е намален за 10.4%.

  Agrobot

  Бројот на свињите кај деловните субјекти во 2019 година, во споредба со 2018 година, е намален за 59.5%, додека кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 14.6%.

  Намалување на бројот на овците е забележано кај индивидуалните земјоделски стопанства за 4.9%, а кај деловните субјекти бројот на овци е намален за 42.6%.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во истиот период, бројот на козите кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 25.1%, а кај деловните субјекти за 44.2%.

  Бројот на живината во 2019 година, во споредба со претходната година, е намален за 14.6%.

  Податоците се земени од државниот завод за статистика

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img