Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Tuesday, May 28, 2024

More
  домаАгро ВестиОд убавините на Македонија издвојуваме БИЕНО СИРЕЊЕ

  Од убавините на Македонија издвојуваме БИЕНО СИРЕЊЕ

  petel baner

  Сточари ви БЛАГОДАРИМЕ што постоите.
  ОД Рубликата Агро Шампиони.
  МУРГАШКО БИЕНО ОВЧО СИРЕЊЕ.
  Село Мургаш кумановско.
  Секоја чест домаќине.
  Убаво е Село.
  Само Рурално. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Биеното сирење е автохтон производ на
  Република Македонија кој што потекнува
  од подрачјето на Мариово, кое се
  изработувало по бачилата од овчо млеко.
  Покрај ова име кое доаѓа од специфичноста
  на самата изработка, при што сирната маса
  се бие (се тепа), го носи името тепано или
  биено сирење. Изработувањето на ова
  сирење порано било условено од исхраната
  на населението, така што при
  изработувањето, млечната маст се
  одделувала и се конзумирала како кајмак,
  додека обезмастеното млеко се
  преработувало во сирење кое се чувало во
  концентриран солен раствор. Овој производ
  бил многу значаен за исхраната на
  сиромашното население, затоа што се
  конзумирало во помали количини, а како
  резултат на тоа што истото било
  прекумерно солено (5-7 % сол во сирното
  тесто).

  Овој начин на изработувње на биено
  сирење се одомаќинил и во рамничарските
  предели каде што претежно се одгледува
  крупен добиток – крави, така што овој вид
  на сирење почна да се изработува и од
  кравјо млеко.
  Биеното сирење од кравјо млеко во однос
  на овчото има помала хранлива вредност,
  додека во поглед на органолептичките
  карактеристики не отстапува многу.
  Навиките на населението стекнати во
  минатото да конзумираат биено сирење,
  како и високата продажна цена условуваат
  од ден на ден зголемување на
  производството.Биеното сирење
  претставува многу интересен производ
  бидејќи технологијата на изработување и
  конзистенцијата се доближуваат до
  технологијата на тврдите сирење, додека
  според начинот на зреење и чување се
  вбројува во типот на кисело – солени
  саламурени сирења, т.е сирења кои зреат
  во саламура.

  СЛИКИТЕ НИ ГИ ИСПРАТИЈА И МОЖЕТЕ ДА ГИ ВИДИТЕ ТУКА

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img