Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиДератизација на објектите за добиток

  Дератизација на објектите за добиток

  petel baner

  Превенцијата е многу важна ставка во борбата против заразни и други болести на луѓето и животните. Дератизацијата на објектите за добиток е неопходна за одржување на примарната хигиена и спречување на појава на какви било болести.

  Дератизација на објекти

  Основните мерки за превенција во објектите се поврзани со одржување на техничката исправност, контрола на штетни организми (микроорганизми, инсекти, глодари), општи хигиенски и санитарни мерки, превентивни здравствени мерки, карантин и процедури за изолација и навремен дијагностички и терапевтски третман на болни животни.

  Заразните болести би оставиле последици по животот, размножувањето и однесувањето на животните. Но, покрај животните, заразни болести можат сериозно да го загрозат здравјето и на луѓето кои доаѓаат во контакт со заразени животни.

  Кога се споменува дератизација на објектите, првото нешто на што треба да се помисли е уништување на штетни глодари (глувци и стаорци), кои можат да бидат директно или индиректно носители на разни инфекции и болести. Чума, тифус, колера, беснило, туберкулоза, антракс и трихиноза се само некои од нив.

  Покрај пренесувањето на болести, глодарите предизвикуваат и економска штета, бидејќи кога ќе најдат храна, тие го уништуваат и она што не спаѓа во таа категорија (кабли, цевки, дрво, ткаенини).

  Како се врши дератизација?

  Дератизацијата се изведува со механички, биолошки, бактериолошки и хемиски средства. Во зависност од обемот на процесот, тој може да биде локален (еден или повеќе објекти) или општ (одреден објект).

  Дератизација

  Употребата на механички средства (стапици, мрежи) е најстариот метод што и денес може да се користи за борба против помал број на глодари.

  При дератизација на објектите, најчесто се користат хемиски агенси (прав, паста, гранули, течност и гасови), мешани со храна или вода во форма на мамки.

  Како изгледа процесот на дератизација?

  За да се биде ефикасен и да се одржи потребната хигиена во просториите за чување и одгледување на добиток, треба да се изврши дератизација на објектите од 4 до 6 пати годишно.

  Глодар во акција

  За подготовка на мамки, треба да земете вид храна што обично не е достапна во објектот каде што се врши дератизација. По изборот на мамки и други потребни подготовки, се прави тест.

  Храна без отрови се подготвува со цел да се одреди движењето на глодарите и нивниот приближен број според количината на изедени мамки за тестирање. Мамките со отровот треба да бидат изложени сè додека глодарите ги консумираат и да се обновуваат секојдневно.

  Agrobot

  Глувците се љубопитни така што лесно можат да ја земат мамката, додека кај стаорците приказната е поинаква. Стаорците се плашат од нови и непознати работи, па затоа некое време ја игнорираат храната што им се нуди, а кога ќе решат да ја испробаат, ја жртвуваат најстарата индивидуа. Тоа е причината зошто се користат отрови со бавно дејство, како резултат на тоа стаорците умираат побавно и без сериозни симптоми.

  По завршувањето на процесот на контрола на глодарите, преостанатите мамки треба да се подигнат и отстранат заедно со мртвите глодари.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај примената на самиот процес на дератизација, потребно е да се преземат градежно-технички и превентивни мерки, со цел да се намали влезот на глодари во објектите, како и редовно косење трева и отстранување на плевел и растенија.

  Повеќе информации од сличен карактер ќе најдете во рубриката Агро училница.

  Посетете ја и зачленете се во нашата Viber и Facebook група.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img