Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаситеЃумбир - коренот кој живот значи!

  Ѓумбир – коренот кој живот значи!

  Agrobot

  Ѓумбир е тропска зачинска билка и се одгледува заради своите подземни ризоми, кои се меснати, долги до 20 см и многу ароматични.

  ѓумбир
  Ѓумбир

  Се работи за повеќегодишно растение со подземни стебла (ризоми). Се одгледува како годишна култура. Го карактеризираат ланцетни и долги лисја, кои личат на трска. Тие се наизменично распоредени на стебленце кое може да порасне од 30 до 120 см. Подземните ризоми имаат пријатна арома со мирис на лимон, а вкусот е слатко зачинет и многу свеж. Цветовите се бели, жолти или розови, во зависност од видот.

  Ѓумбир се одгледува во плодоред

  Ѓумбирот мора да се одгледува во плодоред и не треба да се враќа на истата област најмалку 3 години. Добри преткултури се оние што ја напуштаат површината доволно рано за да се изврши основно наѓубрување.

  Најдобрите ризоми за садење се цврсти, свежи, со зеленикави „пупки“. Ако треба да се засади повеќе од една билка, ризомите може да се исечат на повеќе парчиња. Секој дел со големина од 4 до 5 см со активна пупка може да репродуцира посебно растение.

  По сечењето, деловите треба да се остават да се исушат неколку дена, така што раните ќе зараснат доволно за да не бидат подложни на инфекции. По можност, делот од ризомот што треба да се сади да има најмалку три пупки и тежи околу 25 g. Се садат 1500-1800 кг ризоми по хектар.

  ѓумбир
  Ѓумбир

  Претходно подготвениот ѓумбир се сади на растојание од 20 до 25 см, со пупките свртени нагоре. Растојанието помеѓу редовите е од 30 до 40 см, додека длабочината на садење е околу 5 см. Ако се одгледуваат во саксии, се садат 2 до 3 растенија по саксија со дијаметар од околу 35 см. По садењето, наводнувањето се врши во мали количини од 10 до 15 мм. Премногу влажна и каллива подлога ќе предизвика гниење на растението. ‘Ртење започнува 25 до 35 дена по садењето.

  Основните мерки за нега во текот на сезоната на растење вклучуваат наводнување и ѓубрење и, доколку е потребно, заштита од штетници.

  Со оглед на тоа што станува збор за култура која скоро никогаш не се одгледува кај нас, постои мала веројатност за сериозен напад на болести и штетници.

  Најголемиот проблем е плевелот што може успешно да се контролира со употреба на прекривка.

  Принос до 20 т / ха

  Со почетокот на пониските температури кон крајот на летото и раната есен, стеблата и лисјата на ѓумбир почнуваат да пожолтуваат, што е знак за влегување во технолошка зрелост. Во исто време постепено престанете да наводнувате. Бербата може да започне по изумирањето на надземната маса.

  Технолошка зрелост достигнува околу 10 месеци по садењето, а ризомите може да почнат да се отстрануваат најмалку 8 месеци по садењето. Можно е да се постигне принос од 10 до 20 т / ха.

  petel baner

  Во наши услови, жетвата на ѓумбир за лична потрошувачка може да започне 4 до 5 месеци по садењето. Овие млади ризоми мора да се отстранат со дополнителна грижа, бидејќи нивниот епидермис е многу чувствителен и склон кон повреди.

  За време на берба, целото растение се отстранува од почвата, по што се отстрануваат лисјата и се мијат ризомите. Ризомите се одделени и, доколку е потребно, се избира одредена количина здрави ризоми со пупки за повторно садење, а остатокот се чува.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Залихите на ѓумбир во домаќинствата, особено ако се одгледуваат во саксии, може да се одржат така што не се отстрануаат цели растенија, туку со отстранување на помладите ризоми по потреба. Растението повторно се размножува на пролет од постарите ризоми.

  По отстранувањето и миењето, ѓумбирот се суши под сенка два дена. Зрелите ризоми потоа може да се чуваат 2-3 месеци на температура од 12 до 14 ° C и влажност од 85 до 90%. Температурите на складирање под 12 ° C доведуваат до повреди предизвикани од студ на зачуваните ризоми.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img