Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро советиМолзење на кравите

  Молзење на кравите

  petel baner

  За правилно молзење на кравите, важно е правилно да се подготви животното преку неколку работни операции. Молзењето, пред сè, мора да биде нежен третман на животното, со цел да не се вознемири, и ова е акција што се изведува според вообичаен ритуал. Прво со хранење и чистење на животните, а потоа започнува процесот на молзење.

  Подготовка за молзење на кравите

  Пред молзењето, грубите нечистотии, како што се слама и сув измет, прво мора да се отстранат со четка или стругалка. Ова е проследено со миење на вимето. Наједноставно е топла вода, сунѓер и благо средство за дезинфекција. Температурите на водата треба да бидат помеѓу 35-40 ° С.

  Водата треба често да се менува за да биде топла и чиста. Премногу топла и ладна вода предизвикува стрес кај животното и спречува лачење на млеко. Не е потребно да се мие целото виме, туку само градите и непосредниот регион околу градите.

  молзење на кравите
  Машинско молзење на кравите

  Друг начин за миење на вимето е со влажни салфетки за еднократна употреба. Предноста на овој метод на чистење на вимето е висок степен на хигиена, што го спречува појавувањето на воспаление на вимето (маститис), но ги зголемува трошоците за производство.

  Меѓутоа, ако не се појави маститис, тогаш заштедите на третман може да ги надоместат трошоците за хигиенски влажни марамчиња за еднократна употреба. Повеќето производители на опрема за молзење исто така нудат програма за хигиена во својот комплет, која вклучува хигиенски влажни марамчиња.

  По миењето, вимето се брише и суши, со цел да се спречи водата да се лизга низ вимето и да влезе во сисните чаши, а истовремено се масира вимето, што има стимулирачки ефект врз лачењето на хормонот окситоцин.

  Ова е проследено со лекарски преглед на вимето, кој се изведува на неколку методи.

  Проверка за болести

  Наједноставниот начин е да се измолзат првите млазови млеко од секоја четвртина на црна позадина, со цел да се утврди конзистентноста, бојата и можното присуство на нечистотии, како што се партали, парчиња згрутчена крв. Млекото мора да биде бело, без нечистотии и течна конзистентност.

  agrounik

  Вториот начин е со помош на хемиски реагенси, во кој млеко се извлекува од секоја четврт во специјално дизајниран контејнер и се додава хемиски реагенс, кој, во зависност од степенот на киселост, ја менува бојата, од малку розова до темно виолетова, во зависност од степенот на инфекција.

  Со реагенсот, се добива палета на бои, за да се споредат фазите на болеста. Постојат хемиски реагенси кои реагираат со згрутчување на млекото. Ако има патолошки промени во млекото во контакт со хемискиот реагенс, тоа ќе коагулира.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во зависност од густината на млекото, се одредува степенот на болеста.

  Третиот начин на здравствена контрола е со помош на уреди засновани врз принципот на електрична спроводливост. Тоа се уреди кои регистрираат зголемување на натриумовите јони во млекото, кои се зголемуваат при расипување на млекото, односно појава на маститис. Еден таков уред е познат како детектор, додека слични уреди се инсталираат во големи системи за молзење.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img