Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро ВестиСудот на ЕУ одлучи! Државите ќе можат да забранат колење според верски...

  Судот на ЕУ одлучи! Државите ќе можат да забранат колење според верски закони

  petel baner

  Судот на ЕУ одлучи дека законот за забрана за колење не ги спречува земјите-членки да наметнат обврска да се успиваат животните пред да бидат убиени. Ова исто така важи и за начинот на колење пропишан со религиозни закони.

  судот на еу одлучи

  Судот на Европската унија донесе одлука земјите членки да можат да воведат забрана за колење, позната како „ритуално колење“, со цел да се промовира благосостојбата на животните, но при тоа да не се прекршат правата на верските групи.

  Оваа одлука беше донесена откако еврејските и муслиманските здруженија сакаа правно да ја оспорат забраната.

  На почетокот на оваа година, јавниот обвинител на Судот, Жерард Хофман, рече дека таквата мерка треба да се укине затоа што не е во согласност со законите на ЕУ.

  Судот на ЕУ одлучи за важноста на благосостојбата на животните

  Оваа повелба го вклучува правото на манифестирање на религиозни практики и ритуали, но во пресудата се вели дека таа мора да се усогласи со можноста за успивање за да се постигне целта на ЕУ која е од општ интерес.

  Во соопштението се вели дека постои консензус дека претходното заспивање е најдобриот начин да се намалат страдањата кај добитокот во моментот на колење.

  Тие го објаснуваат овој заклучок со спроведување на научни истражувања и даваат предност на најсовремениот дозволен метод на убиство, што е во согласност со зголемената свест за прашањето за нивната благосостојба.

  „Конечно, судот утврди дека декретот не забранува или спречува пласирање на пазарот на производи од животинско потекло кои потекнуваат од заклани со ритуалот ако тие производи потекнуваат од друга земја-членка или трета земја“, се заклучува во соопштението.

  Верските групи ја критикуваа пресудата за забрана за колење

  Верските групи веднаш ја осудија пресудата, а претседателот на Европскиот еврејски конгрес, Моше Кантор, во изјавата рече дека тоа е силен удар за тоа население во Европа.

  „Правото на практикување на нашата вера и обичаи е сериозно повредено со оваа одлука“, предупреди тој.

  Agrobot

  „Планираме да го искористиме секој лек за да ја исправиме оваа неправда“, додаде Јохан Бенизри, претседател на белгиската федерација на еврејски организации.

  Инаку, според еврејските обичаи за кошер, или исламското за халал, животното мора да биде заклано со брз удар на нож и крварење. Активистите ја осудуваат оваа постапка и веруваат дека е похумано да се заспива животното или да се зашеметат пред да бидат убиени.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  За потсетување, неодамна Полска, како еден од најголемите европски извозници на месо од халал и кошер, сакаше да забрани колење животни според верски закони.

  Сепак, по цела ноќ дебата на парламентарната комисија, на која и претходеа протести на земјоделците во Варшава, амандманот за забрана за ритуално колење за извоз беше одбиен.

  За повеќе корисни информации посетете ја рубриката Агро вести, како и социјалните мрежи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img