Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]emjodelie.mk

6.8 C
Skopje
Thursday, December 1, 2022

More
    домаситеГреано вино - стар народен лек. Како да го подготвите?

    Греано вино – стар народен лек. Како да го подготвите?

    Додека надвор е ладно или паѓа снег, нема ништо поубаво од дружењето со пријателите преку греано вино. Освен затоплување и релаксирање, тоа е и народен лек. Кои видови вино може да се приготват и кои се најчестите рецепти за уживање во овој божествен пијалок? Ќе откриеме во следните редови.

    Греано вино
    Греано вино

    Греано вино, покрај тоа што се пие традиционално во зима, особено за празниците, симбол е на божиќните саеми низ цела Европа. Покрај затоплувањето, грееното вино го крева расположението, а многумина тврдат дека лечи. Меѓутоа, ако варено вино не е подготвено правилно, сигурно ќе имате силна главоболка.

    Црвеното вино обично се користи за готвење, но може да се готви и бело и розово. Според експертите за вино, најважно е да користите овошно вино, кое нема силни танини. Друга важна работа е да користите свежи зачини.

    Порано варено вино се пиеше од специјални чаши – чаши, кои имаа капаци за да не дуваат мирисите и аромите. Денес не се пие така, сепак нè зашеметува со својот опоен мирис, а освен што е вкусно, вареното вино е и лековито.

    Освен што е богат со витамин Ц, поради присуството на разни зачини, има и антивирусно дејство и го зајакнува имунитетот. Вареното вино се пие додека е топло, поготово доколку сакате да ве препоти.

    Како се подготвува греано вино?

    Виното не треба да се вари, туку треба да се загрее на одредена температура. Станува збор за околу 75 степени бидејќи на таа температура алкохолот почнува да испарува. Прво можете да загреете само малку вино со зачини, бидејќи алкохолот ќе „извлече“ ароми од зачините. Потоа додадете го остатокот од виното.

    Друг начин на готвење е да зовриете вода и зачини, така што виното се става во него непосредно пред сервирањето.

    Зачините кои најчесто се додаваат на виното се цимет, каранфилче, лимон, ловоров лист, суви смокви, анасон, портокал, ѓумбир, бибер, мед и шеќер.

    Доколку сакате да додадете шеќер, имајте на ум дека прво се става шеќер во шерпата и се додава малку вода (но не за да пожолти), потоа вино и на крај зачини.

    Ако сакате да се засладите со мед, медот се става на крајот, кога ќе ја извадите шерпата од плочата за готвење, а исто така можете да ја додадете директно во чашите.

    Други алкохолни пијалоци како ракија или рум може да се додадат во виното.

    Постојат безброј рецепти за греано вино. Се препорачува прво да започнете со поедноставен, што ќе го користите како основа, а потоа да продолжите да експериментирате со вкусови.

    Еден од рецептите гласи: половина литар црвено вино, 1/4 литри вода, три лажици шеќер, ½ лажичка каранфилче, цимет, пар парчиња портокал и кора од лимон.

    Греано вино
    Греано вино

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img