Слива во Македонија ја има на сите страни. Се одгледува одамна и се користи за многу работи. Сите производи од нејзе се вкусни и корисни: џем, сушена слива, ракија ….
Чачанска убавица
Созрева кон крајот на јули и почетокот на
август. Средно бујна со широко пирамидална
крошна. Отпорна е на предизвикувачите на `рѓа и
пламеница. Релативно добро ја поднесува сушата.
Цвета средно рано. Делумно е самооплодна. Рано
раѓа и редовно дава добар принос.
Плодот е средно крупен (30-40 g) јајцевиден,
темносин. Месото е зеленожолто, цврсто и сочно.
Добро се одвојува семката од месото. Добро
поднесува транспорт.
Чачанската убавица е една од најдобрите десертни
сорти во овој период на созревање и постигнува
добра цена на пазарот.
Стенлеј
Созрева во втората половина на август, неколку
дена пред пожегачата. Средно бујна со широко
пирамидална крошна. Многу добри резултати
постигнува на растресити, плодни,благо кисели
и умерено кисели почви. Не е осетлива на
предизвикувачите на пламеницата и `рѓата.
Добро го поднесува вирусот шарка. Осетлива е на
подоцнежни мразеви. Делумно е самооплодувачка.
Постигнува добри резултати кога се донесуваат
пчелни семејства во периодот на цветање. Рано
почнува да раѓа. Плодот е средно крупен, овално
издолжен, темносин. Месото е зелено жолто,
цврсто, сочно, лесно се одвојува од коската.
Презреаните плодови паѓаат од стеблото. Плодот се
користи во свежа состојба и за преработки.
Чачанска родна
Созрева кон крајот на август, после стенлејот,
пред пожегачата. Средно бујна со широко
пирамидална крошна. Цвета средно рано. Изразито
самооплодувачка сорта. Рано раѓа и редовно дава
добар принос. Плодoт е средно голем, јајцевиден,
темносин, сличен на пожегачата. Месото на полодот
е жолто, цврсто, сочно, благокисело и квалитетно.
Семката е ситна и лесно се одделува од месото.
Се користи за јадење во свежа состојба и за разни
видови преработки, особено за сушење и варење
ракија. Добро поднесува транспорт.
Пожегача
Созрева кон крајот на август и почетокот на
септември. Средно бујна со крошна широкопирамидална и густа. Доколку е калемена на џанка
истата е доста бујна. Цвета доцна и експлозивно.
Самооплодувачка, средно рано раѓа и дава добар
род. Доста е позната поради квалитетот на плодот,
кој добро се суши и има хармоничен однос на
шеќери и киселини, со изразена арома. Плодот
е ситен, 17 g неправилно јајцевиден, син, со
жолтозелено месо. Добро поднесува траспорт.
Пожегачата е осетлива на предизвикувачите на
пламеницата, `рѓата и шарката. Поради ова, многу
е важно да пред садењето да се изберат реони каде
што нема зараза од овие болести, и изборот на
здрав посадочен материјал.
Goran Majstoroski со плодовите од својот труд. Тој е еден од поголемите производители на слива во општина Дебрца.Поздрав до сите Земјоделци од Трбеништа.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.