Копар потекнува од областа околу Средоземното Море каде се шири како лековито растение и зачини. Листовите за супи, сосови и како додаток на чорби. Се користи како зеленчук, а цветовите и лисјата се користат за маринирање краставици и тиквички. Свежите лисја од копар се зачувуваат со замрзнување или во масло или оцет, бидејќи тие го губат својот карактеристичен мирис кога се сушат. Есенцијалните масла од ова растение се користат за ароматизација на оцет, во индустријата за мириси и лекови. Според истражувањето, јаглеводородното соединение монотерпен алфа-феландрен е најзастапен во есенцијалното масло.
Копар (Anethum graveolens) е едногодишно растение со длабоки корени. Семето е срамнето, ребресто и крилесто. Кога е зрело, лесно се истура. Семето ‘рти полека, само кога температурата на почвата е поголема од 8 ° С. Поднесува лесни мразови. На оптимални температури (18-20 ° C) расте брзо, и штом се појави долг ден (≥14 часа), подникнува цветното стебленце. Успева подобро на потешки почви, но не поднесува застоена вода.
Избор на сорти
За сортите од кои се собираат лисјата, се посакува интензивен и брз раст и подоцнежен премин кон генеративна фаза. Кај сортите собрани во полн цут, содржината и составот на есенцијални масла се важни за екстракција на есенцијални масла и за ароматизирање на мариниран зеленчук.
Копар се сее неколку пати
Претежно се одгледува во домашни градини и во приградски фарми. За потребите на преработувачката индустрија, тоа обично се одгледува на поголемо обработливо земјиште. За берба на листови се сеат на почетокот на април на растојание од 8 – 15 см и 30 – 40 кг семе на хектар. Хербицидите може да се користат како и за целер, земајќи го предвид периодот на чекање, бидејќи бербата може да започне за 6 недели. Ако се соберат само лисјата, можна е друга жетва од истата парцела.
Лековитиот ефект на чајот од копар
Топол чај од копра со мед го смирува и релаксира организмот и им помага на оние кои страдаат од стрес и несоница. Есенцијалните масла содржат активни супстанции кои помагаат во активирање на ензими и хормони кои делуваат смирувачки и им помагаат на мајките стимулирајќи лачење на млеко. Благодарение на испарливи супстанции, ги ублажува респираторните проблеми. Во респираторни нарушувања, алергиите или кашлицата помагаат да се расчистат дишните патишта.
Мал број на студии испитале дека придонесува за намалување на ризикот од рак. Истражувањата се во зачеток, но се покажа дека придонесува за неутрализирање на слободните радикали. Монотерпените активираат ензими кои се врзуваат за молекулите кои поседуваат антиоксидантна активност и спречуваат штетни ефекти во организмот. Испарливи состојки на копарот неутрализираат одредени канцерогени супстанции, како што се оние што се наоѓаат во чад од цигари или чад од скара. Некои истражувања покажуваат дека има корисен ефект врз здравјето на кардиоваскуларниот систем, бидејќи има ефект на намалување на холестеролот и триглицеридите во крвта. Флавоноидите што ги содржи обично се сметаат за антиоксиданти кои служат за здравјето на срцето. Состојки на копарот помагаат при орално здравје, го елиминираат лошиот здив, антибактериското дејство помага во борбата против расипувањето на забите и проблемите со непцата.
Мешан чај за мирен сон
Измешајте во еднакви количини, маточина, хмељ и валеријана. Попарете 1 лажичка со 2,5 дл врела вода, поклопете половина час и процедете. Се пие 1 час пред спиење засладено со мед.
Чај од копар
Истурете 1 лажичка мелен копар со 2,5 дл врела вода и покријте го да отстои 15-30 минути и процедете. Се користи 3 пати на ден после јадење и се пијат незасладени голтки при заболувања на желудникот и цревата и засладени при заболувања на белите дробови.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.