Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

35.8 C
Skopje
Monday, July 22, 2024

More
  домаАгро ВестиТоалет за крави најдобра иновација во сточарството

  Тоалет за крави најдобра иновација во сточарството

  petel baner

  Комитетот за иновации на DLG, Еуротиер, додели еден златен и седум сребрени медали за иновативни технолошки решенија меѓу 80 номинирани, според строги критериуми. Тоалетот за крави освои златен медал како најдобра иновација во сточарството.

  Новото издание на ЕвроТиер , водечкиот светски саем за добиток и „ЕнерџиДецентрал“, меѓународниот саем за иновативно снабдување со енергија, кои обично се организираа на познатите саеми во Хановер (Германија), ќе се одржат, со оглед на континуираната неизвесна меѓународна состојба во врска со пандемијата на коронавирус, од 9 до 12 февруари 2021 година во дигитална верзија .

  Ова неодамна го објави организаторот на саемот – DLG (германско земјоделско друштво). Објавувајќи ги годинашните добитници на наградите за иновации во сточарството (награди за иновации Евротиер 2021), кои традиционално се доделуваат таму. Комитетот за иновации на DLG додели еден златен и седум сребрени медали за нови технолошки и технички решенија.

  Револуционерни новини

  Постигнувањето на холандската компанија Ханскамп АгроТех БВ се закити со златен медал . Според образложението на независното стручно жири на DLG, ова е револуционерен производ. Се занимава со проблемот на намалување на емисиите на штетни гасови од добиточното производство.

  Иако мерките за решавање на овој проблем долго време се фокусираат на емисиите од живеалиштата на животните, сегашниот фокус се повеќе е насочен кон намалување на нивната појава каде и да е можно. Посочуваат дека млекопроизводителите се должни да бараат потенцијални начини за намалување на емисиите на амонијак и нивно ефикасно спроведување. Одгледувањето млечни производи произведува голема количина на соединение на азот и водород, особено од 15 до 20 литри урина што кравата ја произведува секој ден.

  иновација во сточарството
  Тоалет за крави

  Но, да се вратиме на освојувачот на злато – тоалетот за крави! Овој иновативен систем се состои од ќелија, кутија за хранење од едната страна и собирање на урина од друга. Работи со систем на стимулации. Од едната страна ќе излезе храната и кравата започне да јаде. Од задниот дел на овој уред се активира надворешен стимул за активирање на рефлекс на мокрење. Потоа урината се собира во посебен сад. На интелигентен начин, Hanskamp CowToilet собира урина директно и одделно од кравата, без да предизвика стрес на животното.

  Благодарение на раното раздвојување на изметот и урината, се намалува загадувањето на подовите на шталата со амонијак. Покрај зголемувањето на степенот на чистота на објектот, има и позитивно влијание врз здравјето на копитата на животните. Исто и на квалитетот на воздухот во нивните домови. Земјоделецот има можност да користи одделно собрани измет и урина наменети за производство на растенија или производство на енергија. Така дополнително ја зголемува ефикасноста на хранливите материи.

  Друга иновација во сточарството

  Друго решение ја заобиколи контаминацијата на подовите на шталата со амонијак со рано раздвојување на изметот и урината. Овој пат сребрениот медал како значаен производ го освои Delta X Pack , француска компанија Биорет Агри. Овозможува автоматско, брзо и лесно собирање на измет и урина од подовите кај млечни говеда и нивно пренесување во одделни места за складирање со контра-ротирачки транспортер систем.

  Системот за следење на телето на  германската компанија Futuro Farming GmbH е прецизен, неинвазивен сензорски модел кој заштедува енергија и нуди рано откривање на болести. Пасивен инфрацрвен сензор се користи за набљудување на однесувањето на животното. Собраните податоци веднаш се проценуваат и се испраќаат на земјоделецот директно преку апликација. Ова овозможува континуирано следење на здравствената состојба на младиот добиток и рано откривање и лекување на можни болести. Ова, се разбира, не го заменува секојдневниот преглед на животните кај фармерот, но му обезбедува драгоцена поддршка.

  agrounik

  Иновација за прецизно распределување на течно ѓубриво 

  Се работи за распрснувач на кашеста маса на германската компанија Möscha. Пластична цевка, како носечки конструктивен елемент се карактеризира со едноставен и исклучително лесен дизајн. Благодарение на ова тежината на преклопната гранка е значително намалена. Покрај заштеда на материјал и гориво, ова исто така ги проширува и можните апликации на системот, бидејќи прецизно распрснување на течно ѓубриво близу до земјата со влечно црево прикачено на соодветната технологија на гранки може да се користи на полесни приколки, со помалку влечење и на потежок терен.

  иновација во сточарството

  Сребрени медали за иновација во сточарството

  Француската компанија NECTRA SAS воведе иновативен систем за редење на јајца на фарми со бројлери. Тие се пренесуваат од влезните „фиоки“ во слободните подвижни „чаши“ на транспортерот. Тука јајцата можат да се сортираат автоматски и индивидуално според квалитетот и тежината и да се свртат доколку е потребно доколку се поставени неправилно. Кога овие садови за слободно движење се полнат со јајца, тие се пренесуваат во фиоките за ведење, а испразнетите автоматски се отстрануваат. Постапката потоа започнува повторно.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Системот значително ја намалува веројатноста за оштетување на лушпата и го автоматизира процесот на полнење на садот за ведење, што во голема мера ја поедноставува работата.

  На крај, ве потсетуваме дека организаторот, на 1 февруари ќе ја отвори новата дигитална платформа „EuroTier / EnergyDecentral digital“ за онлајн мониторинг на саемот, каде секако ќе може подетално да се видат наградуваните иновации. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училницаМеханизација, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img