Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиДијалекти на македонскиот јазик

  Дијалекти на македонскиот јазик

  petel baner

  Дијалекти на македонскиот јазик има околу 27 поделени во три главни групи.

  Овие дијалекти поделени се во два поголеми блока. Главната граница помеѓу двата блокови источните и западните е планината Скопска Црна Гора, продолжува со реката Вардар па сѐ до Егејското Море (Бело Море).

  дијалекти
  Дијалекти

  Главна особина за западните е побавниот тоналитет на дијалектите, употребата на тројниот член и акцентот паѓа на третиот слог од крајот на зборот. Заедничка особина за источните е побрзиот тоналитет на зборување, кратење на зборовите и променлива позиција на акцентот.

  Дијалектите се зборуваат на сета територија на Република Македонија, Пиринска Македонија, Егејска Македонија (Беломорска Македонија), Мала Преспа и Голо Брдо и југозападно Косово. Македонскиот јазик има над 3 милиони говорници.

  Аудио материјали од различни говорни подрачја

  agrounik

  Северно наречје

  • Западна група:
  • Тетовски (Долнополошки) дијалект
  • Вратнички дијалект
  • Скопскоцрногорски дијалект
  • Источна група:
  • Кумановски дијалект
  • Кратовски дијалект
  • Кривопаланечки дијалект
  • Овчеполски дијалект

  Западно наречје:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  • Централна група:
  • Прилепско-битолски дијалект
  • Кичевско-поречки дијалект
  • Скопско-велешки дијалект
  • Западна и северозападна група:
  • Гостиварски (Горнополошки) дијалект
  • Горански дијалект
  • Рекански дијалект
  • Галички дијалект
  • Дебарски дијалект
  • Дримколско-голобрдски дијалект
  • Вевчанско-радошки дијалект
  • Струшки дијалект
  • Охридски дијалект
  • Горнопреспански дијалект
  • Долнопреспански дијалект

  Источно и јужно наречје

  • Источна група:
  • Тиквешко-мариовски дијалект
  • Штипско-кочански дијалект
  • Струмички дијалект
  • Малешевско-пирински дијалект
  • Југозападна група
  • Нестрамско-костенарски дијалект
  • Горички (Корчански) дијалект
  • Костурски дијалект
  • Југоисточна група:
  • Солунско-воденски дијалект
  • Серско-драмско-лагадинско-неврокопски дијалект

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img