Изборот на квалитетно грозје и сорти на трпезно грозје е многу деликатна и тешка работа. Денес во светот има дури неколку илјади сорти. Сепак, само мал број, можеби дури ни педесет, се сорти со висока економска вредност.
![квалитетно грозје](https://zemjodelie.mk/wp-content/uploads/2021/01/квалитетно-грозје-3.jpg)
Квалитетно грозје треба да се разгледува единствено преку пазарната цена на грозјето и економските ефекти што произлегуваат. За да може да се прифати добра сорта и да се постигне задоволителна цена, мора да исполни одредени услови.
– Гроздот да е голем (од 250 до 300 гр.), униформен, лабав и што е можно поубав. Често се смета дека сортата е поквалитетна ако има поголем грозд.
– зрната треба да бидат што е можно поголеми, со еднаква големина и добро сплотени на дршката. Зрното може да има карактеристична форма (кружна, јајцевидна, итн.). Ова може да биде важно за привлечноста, а со тоа да биде привлечно и за производителот;
– кожата на зрната е мека, отпорна на пукање и со изразена маска;
– месото е густо, сочно или крцкаво, не е премногу слатко, со пријатен вкус, што може да биде неутрален. Вкусовите на потрошувачите се многу различни, бидејќи некои претпочитаат повеќе слатко и ароматично грозје, некои неутрално и помалку слатко грозје, некои повеќе обоени зрна и некои помалку обоени;
– семето е мало и меко или воопшто го нема;
– добро да се држи на лозата, добро да го поднесува транспортот и да се чува добро во просторот за ладење.
![квалитетно грозје](https://zemjodelie.mk/wp-content/uploads/2021/01/квалитетно-грозје.jpg)
Интересно да се напомене
Неодамна, во Италија започна да се одгледува многу интересна сорта “Black Magic” (Црна магија), што дефинитивно треба да се тестира во наши околности. Исто така, потребно е да се испита раната група сорти без семе, претежно со американско потекло, кои според странската литература имаат можност да се шират, а тоа се:
– Sugrafive, бело грозје, зрее во првата декада од јули;
– Red Flame, розово-виолетова сорта, зрее во првата декада од август;
– Sugraone, бело грозје, зрее во првата декада од август;
– Down Seedless, бело, зрее кон крајот на јули и почетокот на август.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.