Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро советиПенливи вина - исплатливи меурчиња

  Пенливи вина – исплатливи меурчиња

  petel baner

  Поради растот на побарувачката за пенливи вина, понудата расте на глобално ниво. Во 2018 година има видлив раст од 57% во споредба со 2002 година. Во 2018 година, светското производство достигна 20 милиони хектолитри. Пред економската криза од 2008 година, производството претставуваше околу 5% од вкупното светско производство на вино. Последниве години ова учество беше околу 7% и 8%.

  пенливи вина

  Најголем производител на пенливи вина во светот е Италија, со околу 27% од вкупното производство во 2018 година. Следна е Франција со 22%, Германија со 14% и Шпанија со 11% и САД со 6%.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Историјата на производство на пенливо вино датира од 77 година. пр.н.е. во римско време, кога пенливото вино наречено „ Фалерна “ се служело на свечената вечера на Клеопатра и Цезар, а Италија се смета за лулка на пенливо вино.

  Германците се најголеми потрошувачи, а Италија најголем извозник на пенливи вина

  Од петте водечки земји според потрошувачката на пенливи вина, најголеми потрошувачи се сметаат Германците (17%). Следат Французите (14%), Американците (14%), Русите (9%) и најмалку Италијанците (8%). Заедно, овие пет земји сочинуваат околу 62% од светската потрошувачка. Земји кои, од друга страна, бележат зголемена потрошувачка од 2008 година се Мексико (13% годишен раст), Шведска (11%), Канада (8%), Бразил, Јапонија, Австралија, Швајцарија и Аргентина.

  Во 2018 година, светскиот извоз изнесува околу 8,9 милиони хектолитри, што е околу 9% од целиот извоз на вино, додека вредноста на извозот на пенливо вино е 6,2 милијарди евра. Очекувани се најголемите извозници во 2018 година, Италија, Франција и Шпанија. Само на Италија отпаѓа околу 43% од светскиот извоз, со најголем извоз во Велика Британија, Соединетите држави и Германија. Најголеми увозници на пенливи вина се сметаат Велика Британија, САД, Германија, но и Белгија и Русија. Во однос на вредноста на увозот, најголема вредност е забележана во САД, а потоа следуваат Велика Британија, Јапонија, Германија и Сингапур.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img