Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро ВестиЗемјоделци - Хакери - Рурално - Современо

  Земјоделци – Хакери – Рурално – Современо

  petel baner

  Земјоделци – Хакери. Можно ли е ова?

  „Интелигентно земјоделство“ и „паметни села“ ова веќе не се само поими, туку вистински концепти кои развиените земји ги форсираат во пракса најмалку десет години.

  Земјоделци дали сте спремини за иднината?

  земјоделци
  Земјоделци – Хакери – нови технологии

  Софтвери не поскапи од 150 евра годишно, прилагодени и за мобилни телефони, не само за компјутери, масовно се користат за планирање на производството.

  Им кажуваат на земјоделците кога и колку да посеат согласно површините, колку и кога да прскаат, ги предвидуваат временските прилики и даваат препораки. Со притиснување на само едно копче „паметните“ или (жаргонски) „смарт“ решенија ги сведуваат трошоците и загубите на минимум и овозможуваат подобар квалитет на производството, зголемувајќи ја конкурентноста.

  Околу 90 отсто од постарите Земјоделци не знаат да работат на компјутер а и тие што знаат го користат за читање по интернет што е добро и за дружење на социјалните мрежи.

  Речиси никој од Земјоделците во Македонија не користи компјутер и компјутерски системи за унапредување на Земјоделското производство .

  Ако некој користи компјутер, тогаш не е прав, професионелн земјоделец изговорот е зашто што професионалните земјоделци немаат слободно време. За да научат како со компјутер, треба време, а немаат. Дали е ова точно?

  Технологијата е добра но за некое друго време во кое оваа држава би била на поинаво ниво или за некоја друга држава. Кај нас засега место за компјутеризација се уште нема пред се поради начинот и пристапот кон производството но и немање на сериозна државна стратегија за модернизирање на Земјоделието во целост обуки – производство – пласман.

  Agrobot

  Еден од поголемите проблеми е тоа што младите кои што колку толку имаат допир со новите технологии воопшто не се заинтересирани да се вкучат во земјоделските процеси.

  Старите Земјоделци тешко ги прифаќаат новите технологии.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во Македонија имаме Е-образование, Е-здравство, Е-влада па зашто да немаме и Е-земјоделие и дигитално обучени ЗЕМЈОДЕЛЦИ?

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img