Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

3.8 C
Skopje
Friday, April 26, 2024

More
    домаАгро советиКолбаси - рецепти за домашна изработка

    Колбаси – рецепти за домашна изработка

    petel baner

    РЕЦЕПТИ ЗА НАЈВКУСНИТЕ ДОМАШНИ КОЛБАСИ

    Ако има некој свој предлог за рецепт, пишете во групата.

    За оние кои не јадат свинско замената е говедско месо

    колбаси
    Домашни колбаси

    1.ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

    20 кг свинско месо од плешка (месото мора да биде зрело, -свињата не смее да биде млада)

    5 кг грбна сланина (од свиња)

    зачини (процентот оди на количина мелена смеса)

    1% црвен пипер (ако сакате колбасите да бидат малку лути, тогаш ставете 0,8% сладок пипер и 0,2% лут пипер). Најдобро е ако имате домашен. 1% лук 1,8% сол

    Свински црева за колбасите-

    Со месото полнете ги цревата и сушете ги на 4-5 дима (секој втор ден), значи вкупно 8-10 дена и после колбасите оставете ги во димница, да се издимат и добро да се исушат.

    2.ДОМАШНИ КОЛБАСИ СО ПРАЗ

    Состојки:

    5 кг мелено мешано свинско месо (врат, плешка)

    2 кг ситно сечкан пафлак

    1 кг крупно мелена сланина

    2 кг мелено телешко месо

    4 големи парчиња праз

    250 гр сол

    30 гр бибер

    6 лажици буковка пипер

    свински црева по потреба.

    Најпрво убаво измешајте го, измесете го само месото. Потоа додајте ги зачините и пак убаво измесете, да се спојат зачините и месото. Оставете ја смесата на ладно преку ноќта. Другиот ден полнете ги цревата. Оставете ги неколку дена на ладно место, обесени, да се сушат.

    Кобасиците правете ги со големина по ваша желба. Кога ќе ја добиете посакуваната големина, свртете ја кобасицата неколку пати. Нема потреба од чворчиња, самото црево се суши, се лепи и се стега.

    Agrobot

    На почетокот на цревото ставете малку масло за да можете полесно да го монтирате на делот за полнење. На крајот од цревото врзете чворче и почнете со полнење на машинката. Работете внимателно. Направете ги кобасиците густо набиени, но внимавјте да не ви испука цревото. Доколку испука, исечете го тој дел, месото вратете го во смесата и полнете од почеток.

    Секако, можете и да ги исчадите малку доколку ги сакате такви.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    Само Рурално

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img