Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро ВестиПиперки - Македонија 29 та во светот по извоз

  Пиперки – Македонија 29 та во светот по извоз

  petel baner

  Земјоделците во Македонија кои што одгледуваат пиперки значително допринесуваат за полнење на буџетот со девизи.

  Поточно кажано секоја година над 12 милиони евра секоја година. Не се ова мали пари ако замислиме дека ова е само извоз на пиперка.

  пиперки
  пиперки

  Вкупните меѓународни продажби на пиперки во светот во 2018 година изнесуваа 5,5 милијарди долари што е годишно зголемување од 6,7%.

  Во споредба со 2014 година, вкупниот износ на во светот е зголемен за 12,9 проценти. Европа е најголем извозник на во светот со вредност на продажби од 2,7 милијарди долари или 49,7% од вкупниот светски извоз.

  На второ место е Северна Америка со учество од 32,4% а трета е Азија со учество од 13,4%.

  agrounik

  Гледано по земји Шпанија е најголем извозник на во светот со продажби од 1,22 милијарди долари или 22,1% од вкупнот извоз во светот.

  Макеоднија со извоз на пиперките од 12.2 милиони долари во 2018 година е 29 најголем извозник на пиперки во светот. Но статистичките податоци покажуваат дека извозот на пиперки во првите 11 месеци од 2019 година бил поголем и достигнува 17 милиони евра.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Од земјите во регионот најмногу извезува Словенија во вредност од 31 милион долари, која е 19 најголем извозник. Грција има извоз од 30,9 милиони долари е 20 најголем извозник.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img