Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, June 22, 2024

More
  домаАгро ВестиМикрокредитирање во Земјоделието

  Микрокредитирање во Земјоделието

  petel baner

  Микрокредитирање во Земјоделието во Македонија постои повеќе од 20 години.

  Многу Земјоделци начинот на финансирање го одбраа токму преку микрокредитните организации кои што за разлика од банките нудат еден поинаков начин и прстап до финансии на оваа целна група.

  Микрокредитирање во Земјоделието
  Микрокредитирање во Земјоделието

  Еден од преставниците на микрокредитирање во земјоделието е:

  Микрокредитна фондација Хоризонти која веќе 20 години работи во полето на финансии и активно ги подржува малите Земјоделци.

  Основни карактеристики на микро кредитирањето се:

  • Релативно полесен пристап до финансии;
  • Нема голема административна процедура;
  • Одобрените кредити се со износи кои се соодветни на капацитетот и потребите на кредитобарателот;
  • Се води сметка за намената на средствата и бизнис циклусот;
  • Имаат висока стапка на наплатливост на кредитите, поради развивањето на силен однос меѓу клиентот и компанијата што го одобрува кредитот;
  • Финансиските институции што се занимаваат со микро кредитирање имаат висок степен на општествена одговорност.

  Ако сте земјоделец на кој му е потребен заем за инвестиции во своето земјоделско стопанство, без оглед дали станува збор за набавка на механизација и опрема или набавка на суровини и репроматеријали, Хоризонти ви овозможува финансиска поддршка. Хоризонти со МИКРО АГРО ЗАЕМИТЕ, обезбедува најдобра и најбрза финансиска поддршка на индивидуални земјоделски производители.

  Кои Земјоделци можат да ги користат услугите Фондација Хоризонти:

  Индивидуални земјоделски производители.

  НАМЕНА:
  •   набавка на механизација и опрема;
  •   зголемување на сточен фонд;
  •   набавка на суровини и репроматеријали;
  •   други тековни расходи за примарно производство.

  Ратите на овие заеми се прилагодени согласно земјоделските приходи и можностите на самиот Земјоделец. Земјоделците сами одллучуваат колкава ќе им биде висината на ратата и кога ќе имаат една голема рата во месецот. Секако кога им стигнаат приливи од земјоделското произодство.

  Хоризонти овозможува финансиска поддршка и им излегува во пресрет на барањата на сопственици на мали бизниси, индивидуални земјоделци и  население со потреби во домувањето. 

  agrounik

  Покрај својата основна мисија, овозможување финансиски услуги на сиромашните и маргинализираните групи на граѓани, микрофинансирањето сè повеќе станува еден од важните лостови за економски развој, со значајни општествено-економски ефекти. 

  Посебен фокус на микрокредирањето се луѓето кои се занимаваат со одредена стопанска дејност а кои имаат потреба од финансиски средства за унапредување на бизнисот и животниот стандард. Хоризонти ги поддржува микро претприемачите, го промовира учеството на жените во бизнис.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Нивна најважна улога е што нуди полесен пристап кон финансиски средства во руралните подрачја.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img