Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.5 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

More
  домаАгро советиКомпирова златица - отпорна на пестициди

  Компирова златица – отпорна на пестициди

  petel baner

  Пестицидите го менуваат начинот на кој компирова златица управува со својата ДНК, докажано е истражување на Универзитетот во Вермонт. Истражувачите сметаат дека фокусот треба да биде на ова откритие, а не на развој на нови активни супстанции.

  компирова златица

  Модерната ера на пестициди започнала во 1860-тите. Во тоа време, земјоделците на запад се бореле против компирова златица прскајќи ја со препарат кој содржел арсенат на бакар. Сепак, овој штетник брзо станал отпорен на тој отров, но и повеќе од 50 други пестициди.

  Причината за ова е отпорноста што тие ја развиваат, обично за неколку години. Тие продолжуваат да ги населуваат компирите, но и други култури, притоа правејќи голема штета.

  Научниците сè уште не можат целосно да ги разберат механизмите за прилагодување на овие штетници. Но, сегашната еволутивна теорија се фокусира на нивната ДНК. Сепак, експертите не успеваат да го објаснат брзиот развој на отпорност на хемикалии со инсектицидно дејство.

  agrounik

  Вклучуваат и исклучуваат одредени гени

  Сепак, истражувањето на Универзитетот во Вермонт (САД) е првото истражување што се доближува до одговор. Овој тим на научници докажа дека дури и мали дози на неоникотиноиди и имидаклоприд можат да го променат начинот на кој инсектот управува со својата ДНК. За да се одбрани од пестициди, можеби нема потреба да го менува генетскиот код. Наместо тоа, откриено е дека бубачките реагираат со регулирање на нивната ДНК, вклучително или исклучувајќи одредени гени. Овие промени им овозможуваат на бубачките да ги забрзаат механизмите за биолошка одбрана. Ставаат посилен „погон“ на постојните гени кои им овозможуваат да толерираат широк спектар на токсини применети на компирот.

  Промени наследни во неколку генерации?

  Што е најважно, една нова студија покажува дека овие промени, предизвикани од дури и мали дози на пестициди, можат да се пренесат на потомството преку најмалку две генерации. ” Ги пронајдовме истите модели на ДНК метилација кај постарата генерација. Тоа беше изненадувачки затоа што тие не беа изложени на инсектициди “, вели Јоланда Чен .

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Кај неколку други видови инсекти, докажано е дека изложеноста на пестициди ја менува ДНК метилацијата. Забележано е дека некои епигенетски промени се пренесуваат на идните генерации видови кои се размножуваат бесполово.

  „ Сепак, долго време се сметаше дека епигенетиката се ресетира за време на сексуалната репродукција “, вели Кристијан Бревик , водечки автор на студијата. „ Дека овие промени можат да се пренесат на идните генерации инсекти преку повеќе циклуси на сексуална репродукција е новина “, забележа тој.

  „ Можеби е време да престанеме да произведуваме пестициди, обидувајќи се да воведеме се повеќе токсични хемикалии и да сфатиме дека се случува еволуцијата “, предупредува Чен. „ Можеме да бидеме подобри во разбирањето на функционирањето на еволутивните процеси и да инвестираме повеќе во еколошки пристапи што ќе овозможат земјоделството да биде поодржливо “, заклучи таа.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img