Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро ВестиМразеви - Кое лозје на колку мрзне

  Мразеви – Кое лозје на колку мрзне

  Agrobot

  Мразеви се најавени за периодов што доаѓа со температури под нулата.

  Виновата лоза е билка на која ниските температури можат да и нанесат голема штета, посебно ако се јават екстремно ниски температури како што се мразеви под -20 степени.

  Сите сорти на винова лоза имаат поголема или помала осетливост на зимските мразеви и врз основа на многубројни истражувања сите сорта можат да се поделат во 3 групи:

  petel baner
  мразеви
  мразеви

  1 Група: ја сочинуваат сорти кои мрзнат на температури од -15 до -18 степени и тука спаѓаат: Блатина, Кратошија, Вранец, Смедеревка, Кардинал, Афусали, Цветен дренак и Мускат Италија.

  2 група: ја сочинуваат сорти кои мрзнат од -20 до -24 степени и тука спаѓаат: Франковка, Пробус, Гамебојадисер, Крањски бојадисер, Бисер, Мускат Хамбург, Демир Капија, Белградска рана.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  3 група: ја сочинуваат сорти кои мрзнат на температури под -24 степени и тука спаѓаат: Бургундец Црн, Каберне Сувињон, Мерло, Каберне фран, Бел Бургундец, Мускат Отонел, Ризлинг Италијански, Семијон, Сувињон Бел, Траминец и Шардоне.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img