Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро советиМаститис - лекување со природни препарати

  Маститис – лекување со природни препарати

  petel baner

  Целта е да се посочи предноста на фитотерапијата со примена на фармаколошка анализа. Вклучува идентификување, пресметување, споредба на трошоците и ефикасноста на претходната и оваа, потенцијална, природна терапија со природни препарати.

  природни препарати

  Антибиотската терапија во третманот на маститис кај кравите во иднина може да се замени со сосема поинаков систем. Употреба на билни препарати засновани на есенцијални масла. Претставници на Одделот за ветеринарна медицина на Земјоделскиот факултет во Нови Сад и Одделот за фармација на Медицинскиот факултет во истиот град работат на развој, тестирање и имплементација на овој препарат.

  Овој е проект има за цел  употреба на есенцијални масла во лекувањето на оваа болест или во форма на поддршка на антибиотска терапија.

  По тестирањето, препаратот ќе им биде достапен на одгледувачите на говеда

  Концентрацијата на овие масла во моментов се оптимизира, формулира и тестира. Едната група крави ќе биде подложена на антибиотици со додавање на овој растителен препарат. Другата ќе се лекува само со природен третман. Доколку се покаже дека е целосно безбеден, тимот ќе го патентира и подготви. Таков ќе им биде достапен на сите одгледувачи на добиток кои се заинтересирани да го користат.

  “Сепак, тие нема да можат да се третираат самите животни на тој начин, но ветеринарите ќе го сторат тоа. Тоа е интрамармарна апликација, оди директно до вимето и тој дел од работата треба да го заврши професионалец. Ова ќе биде одлично за органското земјоделство”.

  agrounik

  Апликацијата ќе трае три последователни дена. Предноста е што есенцијалните масла имаат многу краток период на чекање , односно лекот ќе остане во животното многу пократко во споредба со антибиотикот.

  природни препарати

  Периодот на повлекување е кус – по 24 часа може да се пие млеко

  Според податоците од литературата, тој се задржува од споменатите масла до 24 часа, па дури и после тоа може да се пие и да се користи во исхраната на луѓето.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Се одлучиле за овој метод бидејќи препаратот содржи посебна комбинација на компоненти кои му даваат карактеристични фармаколошки својства, а тоа се, пред сè, антимикробно, фунгицидно и вирусоидно дејство.

  “Сите започнавме во јули минатата година, го завршивме вториот квартал, постигнавме и реализиравме многу и, засега, сè оди според планот. Нашата цел е да ја подигнеме свеста за важноста на антимикробната резистенција. Да ја потенцираме важноста за одржување на здравјето на животните и луѓето “. Тие исто така сакаат да ја посочат предноста на фитотерапијата со примена на фармаколошка анализа која вклучува идентификација, пресметка и споредба на трошоците и ефикасноста на претходната и оваа, потенцијална, природна терапија со природни препарати.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, Од соседите, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img