Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиПилешко ѓубриво - го зголемува приносот до 40%

  Пилешко ѓубриво – го зголемува приносот до 40%

  petel baner

  Пилешко ѓубриво е корисно за растенијата, и како и другите органски ѓубрива, тоа е благодет за почвата.

  Произведеното ѓубриво од живина е одлично за наѓубрување на пасишта, разни култури, зеленчук и градини. Пилешкото ѓубриво има продолжено дејство до четири години, а најдобро е за исхрана на растенијата.

  Содржи многу азот во форма што го прави лесно достапен за растенијата, како и други елементи: калиум, калциум, фосфор, манган, магнезиум и железо. Неговата правилна примена може да го зголеми приносот до 40%.

  пилешко ѓубриво

  Предности на пилешко ѓубриво за растенијата

  • растенијата лесно го впиваат,
  • го подобрува производството на цветови и плодови,
  • го подобрува имунолошкиот систем на растенијата,
  • влијае на процесите на фотосинтеза кај растенијата,
  • го забрзува созревањето на растенијата за десет дена,
  • содржината на сува материја и шеќер во плодот се зголемува,
  • растенијата ѓубрени со пилешко ѓубриво се потолерантни на суша.

  Пилешкото ѓубриво го подобрува квалитетот на почвата. Тешко е да се измие од почвата. Не создава високи концентрации на сол како минералните ѓубрива.

  Повеќето зеленчукови култури добро реагираат на оплодување.

  Доматите и зелките може да се наѓубрат 2,5-3 кг / м2 пред основното орање.

  Тиква и тиквица, исто така, добро реагираат на пилешко ѓубриво.

  agrounik

  Кромидот не го толерира ова ѓубрење, па затоа е вклучен во плодоредот во втората и третата година.

  Ферментиран раствор

  Одгледувачите на зеленчук сè повеќе користат ѓубриво со пелети. Нема карактеристичен мирис, лесен е за употреба и може да се нанесува во различни временски периоди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Се користи во количина од 100-300 g / m2. Ферментацијата трае до две недели. По нанесувањето, потребно е да се наводни.

  Пилешкото ѓубриво може да се користи при компостирање . Ѓубривото ќе го забрза процесот на компостирање и ќе ги подобри карактеристиките на добиениот компост.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img