Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаситеСоздадени нови видови домати во Јапонија и Англија

  Создадени нови видови домати во Јапонија и Англија

  petel baner

  Нови видови домати, генетски модифицирани открија истражувачите во Јапонија. Овие видови третираат висок крвен притисок. Во Англија е откриена нова сорта што содржи зголемен дел од L-DOPA, лек за Паркинсонова болест.

  Санатек Семе Ко. и Универзитетот Цукуба развија нова разновидност на домати користејќи генетски инженеринг. Тоа е сорта што ефикасно може да го третира високиот крвен притисок. 

  Тие навистина имаат ген што ги ограничува нивоата на GABA, но истражувачите целосно го отстраниле од новите видови. Минатата година, Министерството за здравство таму откри дека ваквите генетски технологии се разликуваат од оние на вообичаените методи за подобрување на сортите и воспостави систем за регистрација на таква храна.

  По консултација со јапонското здравство и одлуката на стручната комисија, постои можност на генетичарите сепак да им биде дозволено да ги размножуваат и пласираат на пазарот. Но, за да се добијат сите дозволи ќе бидат потребни најмалку една до една и пол година.

  Лек за Паркинсонова болест

  Друга разновидност на ГМ домати беше воспоставена од истражувачи од Центарот Џон Инес во Англија. Се создадоа нови видови домати што содржат зголемен дел од (L-DOPA), клучен лек за Паркинсонова болест, и го произведува од аминокиселина тирозин.

  Овој начин на користење на плодот како природен извор на L-DOPA нуди придобивки за луѓето кои доживеале несакани ефекти при земање на овој лек, како гадење.

  Agrobot

  За да се зголеми ефикасноста, истражувачкиот тим генетски генерирал ген кој го кодира тирозиназата. Тоа е ензимот што ги гради овие молекули од тирозин. Ова резултираше во неговиот многу поголем сооднос од околу 150 мг за килограм од новата сорта. Ова е особено важно за сиромашните земји во развој каде повеќето луѓе не можат да си дозволат да купат лек.

  Кадифен Грав со ген од цвекло

  Истражувачите го трансплантирале соодветниот ген од цвекло, каде што тој е вклучен во производството на пигменти на беталаин базирани на тирозин. Може да се произведува од други растенија, но повеќето од нив имаат инхибиторен фактор што ги спречува да го постигнат потребниот сооднос.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сепак, кадифениот грав ( Mucuna pruriens ) исто така може да ги содржи овие молекули до 10%. 

  „ Покажавме дека е можно да се користат домати кои изразуваат тирозиназа како извор на L-DOPA“, рече авторот на студијата, др. Дарио Брител . „Покрај тоа, имаше изненадувачки корисни ефекти, вклучително подобрен рок на траење и покачени нивоа на аминокиселини“ , заклучи тој.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img