Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Sunday, June 4, 2023

More
  домаАгро советиШуга кај овците - причинители и превенција

  Шуга кај овците – причинители и превенција

  Шуга кај овците порано предизвикуваше голема штета на производството на овци. Денес, тоа се јавува почесто како резултат на лоши услови за одгледување и лоша превенција.

  Симптоми на шуга кај овците

  Болеста во одгледувањето се воведува со купување болни, шугави овци. Поради лошите услови за одгледување, болните животни брзо пренесуваат шуга на здравите. Лошата исхрана ја намалува општата отпорност на овците, па затоа се разболуваат побрзо од овците во добра состојба. Знаците на болеста започнуваат со чести чешање на овците гребејќи се на разни предмети.

  Болеста прво се појавува на гребенот, а потоа се шири на грбот и вратот, а потоа и на стомакот. Со развојот на болеста, волната се намалува. Поради силната инвазија, волната целосно опаѓа.

  Во поблаги форми на болеста, покрај чешање, кога се стрижат овците, наоѓаме оток на кожата, акумулации со валкана боја, кои, додека овците се нестрижени, не ги забележуваме. Болеста најчесто се јавува во зима и рана пролет.

  Превенција …

  Превентивната заштита се состои во капење овци во посебни базени во водени раствори на контактани акарициди, како што се Гамацид, Скабитин, Алуган итн. При капење, потребно е да се натопи главата. Капењето треба да се повторува во интервали од 10 дена два до три пати. Во поново време, Иверктин и Ивамек се користат како добра заштита.

  Објектите каде што живееле шугавите животни мора да бидат механички исчистени и измиени со еден од акарицидите. Доколку објектот не е дезинфициран (редовна мерка), мора да остане празен 2 месеци. Правилното хранење и соодветните услови за живеење во шталите ќе го забават ширењето на шуга при одгледувањето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img