Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

More
  домаАгро советиПодготoвка за одгледување кромид

  Подготoвка за одгледување кромид

  petel baner

  Кај нас кромидот најмногу се одгледува од арпаџик. Тоа е безбеден и лесен начин на одгледување на кромид, но не и најекономичен.

  Кромидот се одгледува исклучиво за главицата, која во текот на пролетниот период создава таканаречено лажно стебло со лисја. Како такво е познато како млад кромид. Се засадува на сончеви места затоа што не толерира целосна сенка. Се сади во плодна, пропустлива почва, со малку кисела до неутрална pH вредност.

  Постојат три методи на производство: директно од семе, од арпаџик и од садници. Кај нас најмногу се одгледува од арпаџик. Тоа е безбеден и лесен начин, но не и најекономичен.

  Почвата се подготвува што е можно порано со растурање на минерални ѓубрива, чијшто сооднос треба да биде 1: 2: 0 или 1: 2: 1.

   Умерено плодните ѓубрива се растураат со 60 – 70 кг N, 120 – 150 кг фосфор по хектар. Повисоки норми може да се применат кај посиромашните со употреба на калиум.

  За садење, користете арпаџик со средна големина, со дијаметар од 10 – 20 mm. Се сади во рана пролет штом е можна подготовка на почвата. Обично оди во бразди на растојание од 15 x 15 или 20 x 10 cm. На големи површини, со примена на механизација, се сади во редови распоредени оддалечени 30 см или во ленти со четири до шест редови. Помеѓу лентите е оставено растојание од околу 50 см, а помеѓу редовите во лентата 20 см. Просторот на редовите е до 10 см.

  одгледување на кромид
  Расад за кромид

  Заштита од плевели за време на вегетацијата

  За еден хектар потребни се 300 до 500 кг ситен арпаџик, 500 до 800 кг средна големина или 800 до 1.000 кг големи. Со машинското садење , се постигнуваат добри резултати, но приносите се сепак 10% пониски.

  За време на вегетацијата, потребно е да се заштитат растенијата од плевел. Постојат многу ефикасни хербициди, но покрај тоа, се препорачува да се копа два до три пати , не само за контрола на плевелите, туку и за одржување на растресит слој во почвата. Треба да се ископа плитко и не премногу близу до културата. Постојат многу ефикасни препарати за кромид кој се одгледува на овој начин.

  agrounik

  Пред садењето, хербицидите засновани на динитроаналин или трифлуралин се користат во дози од 1-2,5 л / ха, како и во зависност од видот на почвата. По третманот, третирајте ја парцелата со соодветна алатка за мешање на средството со почвата до длабочина од 5 до 10 см.

  Кога растението омекнува и паѓа на земја – може да се собере

  Кромидот е зрел за жетва во моментот кога растението омекнува и паѓа на земја, а екстракцијата се прави кога ќе падне поголемиот дел од културата. Во поголемите области, жетвата започнува и завршува кога повеќето ќе полегнат масовно.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Не се препорачува насилна сеча на незрели растенија и е непотребна бидејќи главиците отстранети со време ги чуваат лушпите добро и се чуваат долго време. На растресита почва, тие едноставно се собираат рачно и се натрупуваат и се оставаат неколку дена за стеблата добро да се исушат. Нивното долго стоење на нивата не се препорачува бидејќи може да предизвика изгореници.

  По сушењето, тие се чистат, класираат, се редат во дрвени гајби и се носат под настрешница за да се исушат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img