Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

11.8 C
Skopje
Thursday, March 28, 2024

More
    домаАгро советиСостав и својства на козјо млеко

    Состав и својства на козјо млеко

    petel baner

    По својот состав, најслично е на кравјото млеко. Козјото млеко има бела боја, со сладок вкус и специфичен мирис.

    Составот и квалитетот на млекото зависи од расата, добрата лактација, здравјето на животните, начинот на исхрана, начинот на чување, молзењето и други фактори.

    Козјото млеко содржи во просек: 14% сува материја, 4,5% млечна маст, 4,2% протеини, 4,5% лактоза, 0,8% минерали.

    Вкупната содржина на азот во козјото млеко е 0,5-0,6 mg / 100g, што одговара на околу 3,19-3,8% протеин.

    Казеинот во козјо млеко е сличен по составот на кравјото. Содржи приближно иста количина на фосфор и врзани јаглехидрати во гликопротеините, но содржи помалку неврамининска киселина и не се раствора во амонијак.

    Agrobot

    Лактозата е главен јаглен хидрат во козјото млеко. Во споредба со кравјо и овчо млеко, има малку поголема содржина на лактоза.

    козјо млеко

    Млечната маст е најпроменливата компонента (во опсег од 3,5 до 4,5%) за време на лактацијата. Во време кога количината на млеко се намалува, содржината на маснотии во млекото се зголемува.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Густината на козјото млеко варира помеѓу 1.024-1.040, а активната киселост е 6,3-6,7.

    Козјо млеко, во споредба со кравјото, содржи повеќе никотинска киселина, холин и инозитол и помалку аскорбинска киселина. Исто така, козјото млеко содржи повеќе витамин А, и помалку витамини Б6 и Б12 во споредба со кравјото млеко.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img