Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

20.8 C
Skopje
Monday, July 15, 2024

More
  домаАгро советиOдредување возраст на овците врз основа на забите?

  Oдредување возраст на овците врз основа на забите?

  petel baner

  Можете ли да одредите возраст на овците врз основа на нивниот изглед?Поискусните овчари веројатно можат да ја утврдат нејзината возраст врз основа на изгледот. Но, најсигурно возраст на овците може да се одреди врз основа на изгледот на забите.

  Овците имаат 32 заби, 24 катници – 12 во двете вилици и 8 секачи во долната вилица. Тие имаат силна мандибула.

  Возраст на овците се одредува врз основа на секачите, млечните и трајните заби

  Значи, тие се само во долната вилица, по 4 во секоја половина.

  Млечните заби се потенки, поретко засадени, додека постојаните се посилни, пошироки и подебели.

  Прв пар млечни секачи има новородено јагне, и евентуално избиваат во првата недела по породувањето.

  Вториот пар млечни заби избиваат во втората недела, третите во третата и четвртиот пар во четвртата недела.

  Во првите 3-4 недели, избиваат премоларите.

  До крајот на првиот месец, млечните заби се целосно развиени.

  Замената на првиот пар млечни секачи се врши на 12 месеци, а во доцните фази со 18 месеци.

  agrounik

  Млечните катници се целосно заменети најдоцна до крајот на втората година.

  За некое време, забот останува непроменет, а потоа површината почнува да се троши и да се менува заради гризењето при исхраната.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вратот на забот се оголува и празнините помеѓу забите се зголемуваат.

  Најдоцна на 8-9 годишна возраст, забите се кршат, се нишаат и конечно паѓаат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img