Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, December 2, 2023

More
  домаАгро советиЛишаи на стеблата на овошните дрвја

  Лишаи на стеблата на овошните дрвја

  Agrobot

  Лишаите индиректно можат да предизвикаат штета на растенијата со намалување на животниот потенцијал на растението. Тие можат да бидат соодветно живеалиште за некои штетници.

  Тие се исто така многу добри биоиндикатори и укажуваат на загадување на воздухот и животната средина.

  Многу често, појавата на лишаи се забележува на дрвјата и гранките на дрвенести овошни видови, како и на некои други украсни дрвја и грмушки.

  Лишаите се појавуваат на скоро сите видови овошја. Особено на сливи, ореви, јаболка и круши, во обемни или напуштени овоштарници.

  Не се паразити, туку заедница на алги и габи

  Лишајот е многу специфична заедница на два организма (алги и габи). Живеат во т.н. симбиоза или соживот, од кои и двајцата организми имаат заедничка придобивка.

  Алгите се главно зелени или сино-зелени.

  Лишајот како заедница функционира на таков начин што алгите создаваат органска материја преку фотосинтеза, а габата стекнува вода и минерални хранливи материи. На овој начин тие се надополнуваат едни со други.

  Лишаите не се паразити на растенијата , иако се чини така на прв поглед.

  Тие живеат само на површината на органите на растението, па затоа припаѓаат на т.н. епифити , но не земаат вода и хранливи материи од растенијата, што значи дека тие не влегуваат во растителното ткиво како паразити.

  Сепак, нивниот изглед, и покрај фактот дека не се паразити, индиректно може да предизвика штета на растенијата. Може да го намали потенцијалот за живот на растението, но може да биде и соодветно живеалиште за некои штетници.

  Лишаи
  Лишаи кај овошки

  Лишаите се биоиндикатори, но тие можат да предизвикаат штета во овоштарник

  Постојат повеќе од 15.000 видови лишаи. Науката ги класифицира како многу добри биоиндикатори или биолошки индикатори за чистота на воздухот и целокупната чистота на живеалиштата и животната средина.

  Тие обично се појавуваат на постари плодови. Ако почнат да се појавуваат на млади, тогаш тоа е знак дека тие плодови се во посиромашна состојба, односно дека се ослабени од различни фактори на неповолно опкружување.

  Тие скоро никогаш не се појавуваат во интензивни овоштарници, или многу ретко, и само ако не се спроведе вообичаена заштита со фунгициди.

  Повеќето фунгициди, особено оние базирани на бакар, ги контролираат доста добро. Затоа лишаите од оваа причина никогаш не се појавуваат во овоштарниците со редовна заштита со фунгициди.

  Од друга страна, би можеле да кажеме дека нивниот изглед на овошните дрвја е најдобриот знак за еколошките услови што владеат во овоштарникот.

  petel baner

  Никогаш не растат таму каде што е загаден воздухот и каде има токсични остатоци.

  Некои лишаи можат да бидат високо декоративни, така што тие се многу популарни кај украсните дрвенести видови во домашните градини.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Главно се појавуваат на дрвја и гранки на сливи , ореви, јаболка итн.

  Сузбивање на лишаи со бакарни препарати

  Сите бакарни фунгициди имаат добар ефект врз нив , така што доцните зимски прскања и третмани на почетокот на вегетацијата, што редовно се изведува во овоштарниците, исто така контролираат лишаи. Други мерки за хемиска контрола не се потребни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img