Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

28.8 C
Skopje
Friday, July 1, 2022

More
    домаситеЛековити масла и како можете сами да ги направите

    Лековити масла и како можете сами да ги направите

    Многу растенија имаат позитивни карактеристики за физичкото и менталното здравје на луѓето и долго време се користат за разни симптоми. Овие растенија се користат за производство на масла кои се широко користени: од лекување изгореници до спречување на опаѓање на косата и ублажување на ревматските болки. Издвојуваме три лековити масла што можете сами да ги направите во вашиот дом, а кои се многу корисни за целиот организам.

    Масло од кантарион

    Кантарионот најчесто се поврзува со ублажување на раните и повредите , но има и низа други својства. Оваа билка има позитивно влијание врз менталното здравје. Покажува ефикасност кога станува збор за ублажување на поблаги форми на депресија, стравови и несоница.

    Има антибактериско и антиинфламаторно дејство. Неговата употреба е многу ефикасна во намалувањето на проблемите со дигестивниот тракт , како што се грчеви, чиреви во желудникот и дуоденумот, а исто така ја намалува болката предизвикана од гастритис.

    Лековити масла
    Масло од Кантарион

    Пронајде употреба во производството на козметика поради позитивниот ефект врз регенерацијата на кожата. Помага при лекување рани, посекотини, каснувања од инсекти, ефикасно е за акни и лушпеста кожа. Исто така, ова растение е ефикасно кога станува збор за болка предизвикана од истегнување, чешање, но и со разни отоци.

    Маслото од кантарион е лесно да се подготви. Стеблата на ова растение треба да бидат свежи , можете сами да ги соберете или да ги купите на проверено место. Неопходно е да ги врзувате и да ги оставате преку ноќ. Потоа треба да ги одделите листовите и цветовите и да ги ставите во тегла. Количината на кантарион се проценува според големината на теглата. Ладно цедено масло , по можност маслиново масло , се додава во теглата со кантарион . После тоа, теглата е затворена и маслото се цеди по шест недели .

    Масло од лук

    Позитивните својства на лукот се добро познати, а овој зеленчук може да се користи и за производство на масло. Тоа се користи и при готвење и за ублажување на многу болести.

    Масло од Лук

    Маслото од лук содржи антиоксиданти и има корисен ефект врз заздравувањето на габичните инфекции . Позната е неговата ефикасност кај проширените вени и подобрувањето на циркулацијата . Ова масло, кое содржи витамини Е и Ц, спречува опаѓање на косата и го стимулира растот на истата, а исто така е корисно за кожата, односно спречува појава на акни. Маслото од лук е применливо за болка во зглобовите и грбот , а исто така има ефект и на зголемување на имунитетот.

    Се подготвува со лупење чешниња од лук и се става во тава заедно со масло да се пржи. Приближно шест чешниња се доволни, а препорачано е маслиново масло. Се пржи на тивок оган , а кога ќе се тргне од оган и ќе се излади, се става во тава и се чува на темно место со пониски температури.

    Масло од рузмарин

    Ова медоносно растение , како и кантарионот, позитивно влијае на менталното здравје, го ублажува стресот и напнатоста и е стимуланс за концентрација и просветлување на умот. Исто така, има ефект врз кожата бидејќи го намалува прекумерното лачење на маслото од кожата и придонесува за заздравување на раните .

    Масло од Рузмарин

    Ова растение со освежителен мирис ја подобрува циркулацијата и придонесува за намалување на ревматските болки, го стимулира фоликулот на косата, благодарение на што влијае на растот на нејзиниот раст. Познато е дека рузмаринот го подобрува искашлувањето и помага да се намалат главоболките.

    За да се подготви маслото, потребно е да се измие растението и да се исуши целосно. Се користат само листови, кои се ставаат во тегла и врз нив се истура растително масло, исто така по можност маслиново масло. Теглата е затворена и се чува околу еден и пол месец пред да се процеди со газа. Во овој период, потребно е да се протресува теглата на секои неколку дена . Да се ​​чува затворено на ниски температури.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img