Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиСиво гниење на малини - како да спречите појавување

  Сиво гниење на малини – како да спречите појавување

  petel baner

  Една од болестите што често напаѓа малини е сиво гниење Botryotinia fuckeliana. Своето име го добила поради сивата маса на патогени на овошјето. Тоа е болест што се јавува и на отворено и на затворено.

  Се јавува во текот на целиот период на растење, практично од садење до складирање. Влажните и ладни временски услови влијаат најмногу на тоа. Ако дождливиот период за време на цветање бил долг, габата предизвикува гниење на овошјето. Но, тоа никогаш не се појавува на зелени и незрели плодови.

  Понекогаш може да предизвика сушење на цвеќето.

  Знаци на болеста

  Веќе во текот на зимата, првите знаци на болеста во форма на склеротија се забележуваат на родните изданоци на малината. Во пролетта, склеротијата ‘рти и го напаѓа цветот. Ако времето е влажно и студено, се појавуваат спори на заразените делови на цветот.

  Кога плодот почнува да зрее, заразата се појавува во рамките плодот, кој подоцна е покриен со сива маса на конидии и хифи на патогенот.

  сиво гниење
  Сиво гниење кај малини

  Заразената бобинка останува прицврстена на цветните делови и е мумифицирана. За време на складирањето на овошјето во магацини и при висока релативна влажност, мицелиумот на патогенот расте во форма на сивкав слој на површината на плодот.

  Ако плодовите се во темница, нема спорулација, но на светлината спорулацијата е богата, плодовите почнуваат да протекуваат и така инфекцијата се шири на соседните плодови.

  Botryotinia fuckeliana е сапрофит кој користи мртви делови од растенија за храна и се одржува благодарение на многу остатоци од растенија, вклучувајќи плевел.

  Склеротијата претставува компактна маса на хифи со обвивка и како такви, тие можат да преживеат неповолни услови на животната средина. На нив се формираат конидии, кои претставуваат бесполни спори на габата. Со капки дожд и ветер, конидиите се шират, достигнуваат до толчникот и ‘ртат.

  Сиво гниење се јавува особено пред бербата и за време на бербата. Колку позрели плодовите, толку е поголема можноста за гниење.

  Како да се заштитат малините

  Заштита на малини се постигнува со примена на фунгициди во интервал од 7 до 14 дена од почетокот на цветањето до бербата.

  Agrobot

  Висока ефикасност во контролата на оваа болест се добива доколку се користи за време на цветање, формирање плод и зреење, а количината зависи од видот на фунгицидот, од 0,8 – 1,5 кг / ха.

  Од агротехничките мерки, кои можат да се применат за да се намали инфекцијата, потребно е да се обезбедат:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  • подобра вентилација ,
  • светлина,
  • поригорозно засекување, кое обезбедува формирање на потенки редови.

  Ефективното уништување на плевелите, како и помалите количини на азотни ѓубрива овозможуваат послаба појава на болеста.

  Складирање на овошјето

  Условите во кои се чуваат плодовите се исто така многу важни, затоа при ладење, внимавајте температурата да биде 0 ° С. Температурата при складирање и продажба на малини не смее да надмине 2 ° C, а потребно е да се одржи висока релативна влажност во складиштето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img