Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро советиДождовните црви се одлични за плодноста почвата

  Дождовните црви се одлични за плодноста почвата

  Agrobot

  Дождовните црви се вистински помагачи во градината кои активно се движат низ почвата и создаваат бројни канали. Хранејќи се со органска материја, тие ја збогатуваат почвата и ја подобруваат нејзината плодност.

  Дождовните црви ( Lumbricus terrestris ) се исклучителни помагачи за секој градинар. Без нив нема плодна земја. Нивното вретенесто или цилиндрично тело е долго околу 30 см. Тие ползат низ земјата, стегајќи се и проширувајќи ги своите стомачни мускули.

  Можеме да ги најдеме во скоро сите видови почва. Тие се многу често присутни во ѓубрвата и во почва што е доволно влажна и богата со органска материја. Тие се активни од рана пролет до доцна есен и излегуваат од почвата после дожд или во текот на ноќта.

  Природна стерилизација на почвата

  И покрај тоа што се исклучително корисни , голем број луѓе веруваат дека треба да бидат уништени и веруваат дека се штетници. Незнаењето и предрасудите не направија најголеми непријатели на овие корисни организми. Тие не им штетат на растенијата и не се хранат со нивните корени.

  Колку е поголем нивниот број во почвата, толку е подобро и поплодно . Се верува дека плодното земјиште на метар квадратен треба да има помеѓу 200 и 400 дождовни црви кои можат да преработат два килограми органска материја. Во текот на денот, еден е доволен да се создадат шест грама од нејзините секрети кои ја подобруваат плодноста.

  Тие се многу активни во почвата и се движат во сите правци. Прават канали низ кои тече вода и се проветрува . Растенијата го користат овој простор за да пуштаат корени. Со својата активност, дождовните црви ја регулираат pH, учествуваат во создавањето хумус и ја подобруваат структурата и квалитетот на почвата. Ја зголемува содржината на минерали, особено фосфор, калциум и магнезиум.

  Покрај тоа што го подобруваат, црвите  дезинфицираат  и стерилизираат. Со нивна помош се намалува присуството на агенси на растителни болести.

  Многу одгледувачи на домашни растенија користат еден трик. Ставаат еден дождовен црв во саксија со растението. Тоа ќе ја подобри структурата на почвата и ќе го спречи набивањето на подлогата. Покрај тоа, нема да има штетници во почва во садот.

  petel baner
  дождовните црви

  За бројност на дождовните црви – плитко орање

  Дождовните црви се исто така многу чувствителни организми . Нивниот број е мал на набиените терени, како и на оние кои постојано ораат и често се одгледуваат, но исто така и каде што се додаваат индустриски ѓубрива или се вршат третмани со пестициди.

  Со цел да се привлечат дождовни црви и да им се обезбедат оптимални услови, почвата во градината треба да биде плитко изорана или зеленчук да се одгледува на необработени области. Прекривањето со биоматеријал ќе обезбеди доволно органска материја за црвите да се хранат. Прекривката, која ја покрива почвата, ќе ја заштити од прегревање и сушење во текот на летото. Во влажната почва има повеќе дождовни црви. Нивното тело е чувствително и му треба одредено ниво на влага, со цел да се движи и да се храни непречено.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Областите на кои се применуваат  минерални ѓубрива и разни препарати се посиромашни со црви. Тоа е случај и со терени кои имаат pH над 5,5. Тие не толерираат алкални средини. Најмногу им одговараат глинести и малку кисели почви.

  За време на сувиот летен период , тие се повлекуваат во подлабоките слоеви, но не можат да се размножуваат таму. Затоа, има повеќе од нив во почвата што се прекрива, поради поповолниот режим на вода и воздух, а во такво опкружување има повеќе отколку во земјата што е откриена во текот на зимата и летото.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img