Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиКонтрола на плевелите кај стрните жита

  Контрола на плевелите кај стрните жита

  Agrobot

  Денешната тема е контрола на плевелите стрни жита. Сите сме се сретнале со галиум, мртва коприва, паламида и многу други плевели на нашите полиња. Неефикасните препарати и доцната примена на хербициди не ги уништуваат целосно. Ова подоцна доведува до губење на приносот и отежната берба.

  Како да се избере вистинскиот хербицид за контрола на плевелите?

  Потребно ни е решение што ќе се бори против секој плевел и целосно ќе го уништи. Затоа препорака е хербицид кој лесно контролира повеќе видови на плевели. Важна е јачината на неговите активни супстанции, супериорна формулација која ќе ни обезбеи одлична адхезија на листот и брзината на преместување, благодарение на што темелно ќе ги уништува плевелите.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  контрола на плевелите

  Што друго треба да земеме предвид при избор на хербицид?

  Ние мора да избереме производ кој нема негативно влијание врз пченицата, особено во стресни ситуации. Пример при доцно ртење на житото во февруари, плевелот ги гуши посевите, а пченицата е само во фаза на три листови. Со сушна пролет на пример, пченицата скоро прескокува некои фази на развој. Потоа, на многу парцели, се контролира плевелот во многу чувствителен момент непосредно пред ослободувањето на листот.

  Потребен е хербицид кој нуди целосна заштита на вашите житни култури. Тоа да е технологија што обезбедува најдобар почеток за вашата пченица.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img