Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро советиФактори кои влијаат на производството на овчо млеко

  Фактори кои влијаат на производството на овчо млеко

  petel baner

  Производството на млеко, односно родот на млеко кај овците, е под влијание на повеќе фактори. Како прво, генетската основа, условите во исхраната и здравствената заштита се многу важни. Откријте кои се 5-те фактори кои најмногу го одредуваат приносот на овчо млеко.

  Расата на овци

  Од голема важност за производството на млеко е самата раса на овци , под услов да има минимални услови за да може да се манифестира генетскиот потенцијал. Најмлечни раси овци се источнофризиски, аваси, лакон, сардински и други.

  agrounik

  Вкрстување на раси

  Сепак, вкрстувањето на различни раси е брз и ефикасен начин за зголемување на производството на млеко. Од сите млечни раси, источнофризиската овца е најзначајна поради пренесувањето на карактеристиките на високиот принос на млеко на расите со кои се вкрстува.

  Возраст на овците

  Староста на овците е исто така многу важна за производство на млеко. Овците кои објагнуваат за прв пат и постари од 8 години имаат значително помало количество млеко . Максималната количина на млеко кај овците со помалку млеко се лачи во 3 и 4 лактации . Млечни раси кои имаат голема количина млеко се најпродуктивни во периодот помеѓу 3 и 6 лактации .

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  овчо млеко

  Број на јагниња

  бројот на јагниња има значително влијание врз вкупната количина на млеко во лактација. Позитивна врска се најде и помеѓу бројот на јагниња и родот на мајката. Близнаците, тројките или четворките имаат стимулирачки ефект врз поинтензивната работа на млечната жлезда, која произведува поголеми количини млеко отколку овците кои имаат по едно јагне. Тоа зголемување може да биде 25-30% .

  Исхрана на овците

  Исхраната на овците мора да биде соодветна и прилагодена за да се постигне максимално производство. Оброкот мора да биде целосен во однос на количината и енергијата. Исто така, тој мора да биде богат со разни хранливи материи и биолошки вредности, а пред се протеински материи.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img