Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Tuesday, March 19, 2024

More
    домаАгро советиФактори кои влијаат на производството на овчо млеко

    Фактори кои влијаат на производството на овчо млеко

    petel baner

    Производството на млеко, односно родот на млеко кај овците, е под влијание на повеќе фактори. Како прво, генетската основа, условите во исхраната и здравствената заштита се многу важни. Откријте кои се 5-те фактори кои најмногу го одредуваат приносот на овчо млеко.

    Расата на овци

    Од голема важност за производството на млеко е самата раса на овци , под услов да има минимални услови за да може да се манифестира генетскиот потенцијал. Најмлечни раси овци се источнофризиски, аваси, лакон, сардински и други.

    Agrobot

    Вкрстување на раси

    Сепак, вкрстувањето на различни раси е брз и ефикасен начин за зголемување на производството на млеко. Од сите млечни раси, источнофризиската овца е најзначајна поради пренесувањето на карактеристиките на високиот принос на млеко на расите со кои се вкрстува.

    Возраст на овците

    Староста на овците е исто така многу важна за производство на млеко. Овците кои објагнуваат за прв пат и постари од 8 години имаат значително помало количество млеко . Максималната количина на млеко кај овците со помалку млеко се лачи во 3 и 4 лактации . Млечни раси кои имаат голема количина млеко се најпродуктивни во периодот помеѓу 3 и 6 лактации .

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    овчо млеко

    Број на јагниња

    бројот на јагниња има значително влијание врз вкупната количина на млеко во лактација. Позитивна врска се најде и помеѓу бројот на јагниња и родот на мајката. Близнаците, тројките или четворките имаат стимулирачки ефект врз поинтензивната работа на млечната жлезда, која произведува поголеми количини млеко отколку овците кои имаат по едно јагне. Тоа зголемување може да биде 25-30% .

    Исхрана на овците

    Исхраната на овците мора да биде соодветна и прилагодена за да се постигне максимално производство. Оброкот мора да биде целосен во однос на количината и енергијата. Исто така, тој мора да биде богат со разни хранливи материи и биолошки вредности, а пред се протеински материи.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img