Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро советиВитамин Д кај животните - важно е изнесување надвор

  Витамин Д кај животните – важно е изнесување надвор

  petel baner

  Рахитисот се спречува кога говедата поминуваат доволно време на сонце. Ултравиолетовите зраци продираат во кожата и создаваат витамин Д од траги на стеролите што се наоѓаат во ткивото.

  Поголем недостаток на овој витамин или калциферол предизвикува рахитис кај млади животни, каде коските не можат нормално да апсорбираат калциум и фосфор.

  Витамини се органски соединенија кои се делат на растворливи во вода и растворливи во масти. Тие се важни  биокатализатори во животинско тело, иако самите тие не се дел од метаболизмот. Тие играат важна улога во неговото регулирање. Главно има А, Д, Е, Б и Ц витамини.

  Сеното сушено на сонце е извор на витамин Д

  Нивниот недостаток кај добитокот, предизвикува стерилитет , абортус, раѓање на слаби и невиталнии младенчиња. Со правилно балансирање на оброците, додавање во оптимални количини и во соодветен сооднос, се избегнуваат нарушувања и болести кај домашните животни.

  Калциферолот е растворлив во масти. Постојат неколку форми на витамин Д, од кои најважни се Д2 и Д3. Се формира во растителните ткива и преминува во активна форма под дејство на сончева светлина. Додека Д3 се јавува во црниот дроб каде што преку крвта се пренесува во кожата и активирањето се одвива во кожата под влијание на сонцето. Сеното исушено природно е ефикасен извор на овој витамин.

  Тоа е потребно за апсорпција на калциум и фосфор , нормална минерализација на коските и мобилизација на калциум од коските. Потребите за овој витамин се особено големи кај младите животни за време на растот и формирањето на скелетот.

  За време на бременоста, потребата на мајката за витамин Д се зголемува, како и за калциум и фосфор. За време на лактацијата, побарувањата се уште поголеми поради големите количини на овие елементи, кои мора да се асимилираат и да се користат за производство на млеко. Животните бараат поголеми количини на витамин Д отколку што е нормално кога нивните оброци имаат помала содржина на хранливи материи до потребното.

  витамин д

  Недостаток на калциферол – јајца со тенка лушпа

  Ова е исто така случај кога односот на овие два минерали не е најсоодветен. Животните се во состојба да акумулираат малку витамин Д во црниот дроб ако примаат повеќе од нивните минерални потреби. Оваа акумулација е релативно мала во споредба со акумулацијата на витамин А.

  Посилен недостаток на витамин Д предизвикува рахитис кај млади грла каде коските не можат нормално да користат калциум и фосфор. Кај оваа болест симптомите се: вкочанети зглобови, деформитети, лесно кршливи коски, раздразливост, анорексија, конвулзии, застој во растот, неможност за нормализирање на движењето.

  Agrobot

  Живината има поголема потреба од витамин Д. Кај кокошките несилки неговиот недостаток доведува до формирање на јајца со тенка лушпа што лесно се кршат, намален капацитет за носење , градната коска може да стане мека и флексибилна , а коските на нозете и крилјата лесно се кршат.

  Вишокот од витамин исто така може да доведе до нарушувања во организмот со знаци на токсичност. Тие вклучуваат калцификација на меките ткива, деминерализација на коските, намален апетит и слабеење.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Рахитисот се спречува кога говедата поминуваат доволно време на сонце. Ултравиолетовите зраци продираат во кожата и создаваат витамин Д од траги на стероли што се наоѓаат во ткивото. Ако светлината поминува низ обичното стакло на прозорецот, практично сите ултравиолетови зраци се апсорбирани и тогаш нема антирахитичен ефект.

  Останување на  отворено во сончево време и добро балансиран оброк се најдобрите начин да се спречи недостаток на витамин Д, што е многу важно за имунитетот и целокупното здравје на организмот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img