Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро ВестиМакедонско девојче

  Македонско девојче

  petel baner

  Македонско девоче е култна песна. Ова е целиот текст од песната. Дали знаете кој ја има напишано и за кога првпат се испеала песната Македонско девојче?

  Повелете целосен текст.

  Прва строфа:
  Македонско девојче,
  китка шарена,
  во градина набрана
  дар подарена.

  Рефрен:
  Дали има на овој бели свет
  поубаво девојче од Македонче?
  Нема, нема не ќе се роди
  поубаво девојче од Македонче.

  Втора строфа:
  Нема ѕвезди полични,
  од твоите очи,
  да се ноќе на небо
  ден ќе раздени.

  Рефрен:
  Дали има на овој бели свет
  поубаво девојче од Македонче?
  Нема, нема не ќе се роди
  поубаво девојче од Македонче.

  Трета строфа:
  Кога коси расплетиш
  како коприна
  лична си и полична
  од самовила.

  Agrobot

  Рефрен
  Дали има на овој бели свет
  поубаво девојче од Македонче?
  Нема, нема не ќе се роди
  поубаво девојче од Македонче.

  Четврта строфа:
  Кога песна запее
  славеј натпее,
  кога оро заигра
  срце разигра.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Рефрен:
  Дали има на овој бели свет
  поубаво девојче од Македонче?
  Нема, нема не ќе се роди
  поубаво девојче од Македонче.

  Оваа култна песна ја напишал

  Јонче Христовски

  во 1964 година.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img