Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиРотквица - Сеење, ѓубрење и нега

  Ротквица – Сеење, ѓубрење и нега

  petel baner

  Ротквица се користи во исхраната како салата, во пролет и есен. Задебелениот корен е со мала енергетска вредност (73,2 kJ), а во однос на другите видови корени е богат со пантотенска киселина, витамин Ц и помалку познатиот витамин У .

  Ротквица е зеленчук богат со калиум, железо и калциум. Остриот вкус и специфичниот мирис се добиени од органски соединенија богати со сулфур.

  Биолошки својства

  Ротквицата има умерена потреба за топлина. Никнува на температура од 2-3 ° C, но оптималната температура за ртење и цветање е 22 ° C. За вегетативен раст, оптималната е 16-18ºС. Младите растенија можат да издржат до -3ºC, и во фаза на розета и пониски температури.

  Високата температура, заедно со недостаток на вода, го влошува квалитетот на коренот. Ротквицата бара многу светлина. Бара постојана оптимална влага во почвата, бидејќи тогаш коренот е сочен и квалитетен. Премногу вода по сувиот период доведува до пукање на коренот.

  ротквица
  Ротквица

  Производство на ротквица

  Земјиште

  Ротквицата најдобро успева на светло, растресито земјиште со слабо кисела реакција на pH од 5,2 до 6,7.

  Плодоред

  Се одгледува по култури оплодени со органско ѓубриво. Обично тоа е претходната, последователна култура и честопати интеркултура помеѓу редовите на кромид и зелена салата.

  Обработка на земјиштето

  За производство на пролет, основната обработка се прави на есен до длабочина од 30 см. Во пролетта, обработката се изведува со добра подготовка на почвата пред сеидба. За летна сеидба, се одгледува веднаш по отстранувањето на претходната култура со истовремена подготовка на почвата.

  Наѓубрување

  После култура што остава многу азот во почвата (грашок, грав), честопати не е потребно да се ѓубри со азот, бидејќи предозирањето може да го намали квалитетот. Ѓубрењето се врши еднаш пред сеидба.

  Сеидба

  Се сее кон крајот на февруари или почетокот на март за рано, во текот на април за летно и во септември за есенско производство.

  Сеењето се врши постепено на секои 7 до 10 дена, со што се продолжува времето на зреење. Најчестата сеидба е во бразди од четири реда со проред на бразди од 50 до 60 см и редови од 10 до 15 см. Проредот на редовите од 5 до 10 см се постигнува во фазата на првите вистински листови.

  agrounik

  Сеењето се врши на длабочина од 2 см. Потребни се 350 семиња на м2.

  Нега

  На почетокот на вегетацијата, се прави првото култивирање. Ротквицата редовно се напојува, најважно е навремено наводнување, така што влагата на почвата не паѓа под 60% од капацитетот на водата на теренот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај прихранување со NPK ѓубриво, во случај да е посевот слаб, тој реагира многу добро на фолијарно прихранување со течно ѓубриво.

  Берба

  Ротквицата се бере постепено, кога коренот ќе ја достигне големината за дадена сорта. Коренот се вади од земјата, правиот корен се отсекува, а ротквицата се врзува во снопови од 5 до 10 парчиња.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img