Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро ВестиРобот за берење јаболка - може ли да замени човек?

  Робот за берење јаболка – може ли да замени човек?

  petel baner

  Јапонците измислија робот за берење јаболка. Роботската рака внимателно го зграпчува плодот на јаболкото или крушата, вртејќи го додека дршката не се оддели од гранката.

  Јапонската овошна индустрија страда од недостиг на работна сила и стареење на постоечката. Затоа, според идното земјоделство , локалната Национална организација за истражување на земјоделство и храна (НАРО), во соработка со универзитетот Ритсумеикан и Денсо Корп, конструираше прототип на робот за берба на овошје.

  agrounik

  Комбинирано мало возило и машина инсталирана на неговата приколка можат да ја завршат работата целосно автономно. Приколката е опремена со две, ајде да ги наречеме, роботски раце кои ја вршат бербата. Ова беспилотно копнено возило се движи меѓу дрвјата користејќи навигација.

  Дали бере со иста брзина како човекот?

  Роботската рака внимателно го зграпчува плодот на јаболкото или крушата, вртејќи го додека дршката не се оддели од гранката. Брзината што е потребна за да се подигне е околу 11 секунди , а иноваторите веруваат дека човекот има потреба од исто толку многу.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Робот за берење јаболка
  Робот за берење јаболка

  Плодовите се ставаат во сандаци по бербата и потоа одат во систем за складирање поставен на возилото. Кога контејнерот е полн, тој се заменува со празен, а роботските раце продолжуваат да берат. Целиот систем е всушност многу сличен на производно – амбалажното решение. Кога сите гајби се полни, тие можат да се превезат понатаму, до местото на транспорт.

  Понатаму, овој проект тим развива оптимални форми на дрвја и техники на садење за кои ќе бидат применливи вакви системи, како што е веќе споменатата форма на одгледување на буквата V, но и други погодни за овошни дрвја како што се цитруси и јаболка. Покрај тоа, за време на овој проект, Универзитетот Ритсумеикан разви софтвер за проценка на зрелоста на овошјето користејќи сензори.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img