Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро колумнаАнтракноза на лубеницата - Colletotrichum orbiculare

  Антракноза на лубеницата – Colletotrichum orbiculare

  Agrobot

  Антракноза на лубеницата – Colletotrichum orbiculare

  Опис: Паразитот ги напаѓа сите надземни растителни делови. На листовите се забележуваат тркалезни некрозни дамки со белузлавосива боја, обрабени со темнокафеав раб.

  Понекогаш ткивото во некрозните дамки пука.

  На стеблото се развиваат вдлабнати рани со кафеаво – црвеникава боја.

  Раните, при основата на стеблото навлегуваат длабоко, поради што настанува венење на растенијата.

  Најкарактеристични промени се развиваат на плодовите. На нив се развиваат многубројни и тркалезни вдлабнати рани, белузлавосиви ограничени со темнокафеава до црвеникава маса, во која се наоѓа мицелија и конидии од габата.

  Вдлабнатите рани на стеблото и на плодовите претставуваат плодни лежишта од габата. Паразитот презимува во семето и во растителните остатоци до 5 години. Конидиите се разнесуваат со водата за наводнување, инсектите. Инфекциите се остваруваат директно преку епидермисот.

  За да настане инфекција растителните делови треба да бидат навлажени. Инкубациониот период изнесува 6 – 7 дена и болеста се развива при топло, влажно и врнежливо време.

  petel baner

  За спречување се препорачува употреба на здраво семе и уништување на растителните остатоци. За заштита на растенијата може да се користат некои фунгициди како манкозеб, цинеб, манеб, фолпет, пропинеб и др.

  Антракноза на лубеницата – Colletotrichum orbiculare може значително да влијае на економските штети при одгледувањето на лубеницата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  При врнежливо време третирањата да се изведуваат на седум дена.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img