Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

3.8 C
Skopje
Friday, December 8, 2023

More
  домаАгро советиПепелница на јагодата - Podosphaera macularis

  Пепелница на јагодата – Podosphaera macularis

  Agrobot

  Пепелница на јагодата – Podosphaera macularis

  Пепелница на јагодата – Podosphaera macularis

  Култура: ЈАГОДА

  Опис: Кај осетливите сорти од долната страна се рзвива нежен бел налеп, кој тешко се забележува , се развива брзо и ја прекрива целата лиска.

  Лисјата стануваат кожести, се свиткуваат од рабовите кон лицето.

  Плодовите стануваат тврди и не созреваат нормално.

  Инфицираните зрели плодови омекнуваат и гнијат.

  Тие имаат мирис на габи, на мувла.

  Паразитот презимува, главно, како мицелија во заразените растенија.

  petel baner

  Болеста се развива при температура од 15 – 17С и суво време.

  Инкубациониот период на пепелница на јагодата – Podosphaera macularis трае околу 6 дена.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Заштитата од пепелница на јагодата – Podosphaera macularisсе се врши со одгледување на отпорни сорти, употреба на системични фунгициди од базата на бутонизација до појавата на првите зрели плодови.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img