Кога се сади пченката ? Започнете да ја садите пченката кога температурата на почвата се зголемува на 10 до 12 степени.
Иако садењето на пченката ќе почне за еден месец би требало навреме да се започнат со некои припреми.
Предсеедбените припреми би требало да се направат со плитка припрема на земјиштето.
Оптималниот термин е цел април иако некои земјоделци оваа активност ја прават и порано.
Обично започнува во првата недела од април, но ако е ладно, треба да се почека малку додека температурата на почвата на длабочината на која сееме се искачи на 10 до 12.
Иако овие денови браздите се затвораат, ова не треба да биде направено ако влагата во почвата не е соодветна, бидејќи сè уште ќе има доволно време и убави денови за влез во нивите.
Пред подготовката пред сеидба, треба да се додаде дополнително количество азотни ѓубрива. Тоа е претежно на крајот на месец март.
Самата подготовка пред сеидба треба да се изврши многу плитко, на само 10 до 15 см, со цел да се формира лабав слој почва што ќе обезбеди оптимални услови на зрна за ртење и ртење, и никогаш да не се користат тешки агрегати или тешки дискови, бидејќи на овој начин може само дополнително да се исуши почвата.
За подготовка на сеидба подобро е да е поладно, а мразот што беше пред некое време е пожелен во овој период од годината, бидејќи влијае на правењето на фина, ронлива структура.
Формирањето на мраз ги уништува грутките на земјата и таквиот период ја олеснува работата на земјоделците.
Засега има доволно влага на полињата, така што состојбата по тоа прашање е многу подобра од минатата година.
Најдобро би било да сее на полиња каде што имало соја, бидејќи зад него останува одредена количина азот, што пченката подоцна ја користи.
Доколку се сади на поле каде што претходно имало пченка ќе треба да се направи претходна анализа на земјиштето за да се интервенира со дополнителни количини на азот.
Кога се сади пченката најмногу зависи и од временските прилики.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.