Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

31.8 C
Skopje
Wednesday, June 29, 2022

More
    домаАгро советиДомашен зачин, вкусен и здрав!Направете сами...

    Домашен зачин, вкусен и здрав!Направете сами…

    Домашен рецепт за домашен зачин – Без разлика дали сакате малку да го промените вкусот на јадењата што ги правите или само сакате да знаете од што е направен зачинот што го додавате на вашите јадења, ви предлагаме да го направите сами. Немојте веднаш да помислите дека ова е невозможна мисија. Ќе се изненадите колку е лесно да направите многу вкусен и многу поздрав зачин од оној што го купувате.

    Потребни состојки за домашен зачин

    • 700 гр моркови
    • 700 гр црвена пиперка
    • 200 гр корен од магдонос
    • 500 гр корен од целер
    • 700 гр кромид
    • 700 гр морска сол
    • 1 сноп лист од магдонос
    • 2 снпа лист целер со целото стебло
    • 1 лист од селен
    домашен зачин
    Домашен зачин

    Подготовка:

    • Исчистете го и измерете го целиот зеленчук, за да знаете колку сол да ставите. 1 кг сол за 4 кг зеленчук. Ставајте го зеленчукот во ладна вода додека сè не завршите.
    • Исчистениот зеленчук уште еднаш измијте го, па повторно ставете го во ладна вода, претходно исечете го на помали парчиња. Измијте ги и листовите.
    • Големината на парчињата ќе ги процените во однос на големината што поминува во мелницата за месо, бидејќи сега тоа ќе биде вашиот најдобар пријател.
    • Значи, инсталирајте ја мелницата за месо и земете мешан зеленчук – малку од ова, малку од тоа, со додавање на листови магдонос, целер и селен, мелете го целиот зеленчук.
    • Измешајте го мелениот зеленчук и додадете сол, потоа промешајте повторно и оставете го да отстои преку ноќ. Повремено промешувајте го зачинот.
    • Следниот ден, ставете го подготвениот зачин за јадење во стаклени тегли и затворете го со метално капаче, а потоа во оставата, или кујната. Кога ќе отворите тегла, можете да ја чувате во фрижидер, само за да бидете сигурни дека ништо нема да и се случи.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Како да ја подмладите кајсијата
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Говедски желатин – колку е здрав и корисен?
    spot_img
    spot_img
    spot_img