Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро советиИзбегнете 5 најчести грешки при подигање на лозја

  Избегнете 5 најчести грешки при подигање на лозја

  Agrobot

  Бидејќи станува збор за повеќегодишен насад, важно е да се знаат основите и добро да се подготват пред да се одгледуваат лозја. Се со цел да се избегнат грешките што инаку постојано ќе го следат производството подоцна. Ќе донесат плодови со понизок квалитет, или пониски приноси. Кои се најчести грешки при подигање лозја?

  Недоволно сончев терен

  Сонцето влијае на поинтензивната боја на грозјето и виното, поголема содржина на ароматични материи и шеќер како и поголем процент на алкохол. Поради подобра изложеност на сончеви зраци, фазите на растот се поредовни . Подоцна, на овој фактор може да влијае и растојанието меѓу редовите, елиминацијата на вишокот ластари и разредувањето на лисјата.

  Идеален број на часови под сончева светлина треба да достигне 2.000 часа.

  Бидејќи лозата бара многу сончева светлина, идеално е да се засади на терени кои се ридести со изложеност на југ , југоисток или југозапад. Сонцето на теренот влијае и на намалувањето на влажноста во лозјето. Тоа придонесува за помал интензитет на болести како што се прашкаста мувла и сивото гниење.

  најчести грешки

  Ветровити области

  Кога станува збор за полесни ветрови, односно со послаб интензитет, тие се корисни за лозјето. Придонесуваат за сушење на вишокот вода од лисјата, како и за подобро опрашување.

  Меѓутоа, посилните ветрови предизвикуваат штета во лозјето. Во области со силен ветер, ластарите се запрашуваат со честички од почвата. Сувите ветрови се особено неповолни во фазата на цветање , што има негативен ефект врз оплодувањето.

  Најнеповолен терен

  Ниските терени се најнеповолни за одгледување на лозови насади бидејќи во нив нема добар проток на воздушни струи. Потребно е да се води посебна грижа за депресиите, бидејќи тие задржуваат вода и студен воздух. Ова негативно влијае на самиот род, намалувајќи ја содржината на шеќер во него.

  Ниските температури и прекумерната влажност влијаат негативно на зреењето на грозјето . Големите количини на влага имаат особено негативен ефект пред цветањето и силниот пораст на младите ластари и листови, при што се губи поголема количина на органска материја.

  petel baner

  Несоодветна pH на почвата

  Малку кисела почва со pH вредност од 6 до 6,5 е погодна за лозата, а ако почвата е покисела, тогаш се прави калцификација . Калцификацијата што ја регулира pH вредноста на почвата може да се направи со варовник.

  Ако почвата е посилна или многу алкална, таа генерално има висока содржина на варовник, а потоа треба да се изберат калеми поотпорни на подлоги на варовник.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Избор на неквалитетни садници

  Висината на приносот и отпорноста на растението кон лоши временски услови и напади на патогени микроорганизми што предизвикуваат нејзино оштетување, ќе зависи од изборот на садници. Недостаток на лозарска или употреба на несоодветна опрема ќе доведе до неуспех да се изврши основната работа во лозјето.

  Квалитетот на садниците е клучна работа што придонесува за успех во одгледувањето на винова лоза, како и соодветна опрема што ќе ја олесни работата во лозјето и ќе овозможи извршување на сите потребни задачи.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img