Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро колумнаБолести и штетници кај зелката

  Болести и штетници кај зелката

  petel baner

  Болести и штетници кај зелката. Ова се сите болести и штетници што ги знаеме ние што може да ја нападнат зелката.

  Во иднина ќе објасниме секоја поединечно.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Домашно имеЛатинско име
  Галица на зелката                Contarinia nasturtii Kief
  Голем зелкар                        Pieris brassicae L.
  Див или европски зајак                Lepus europaeus L.
  Зелена праскова вошка                Myzus persicae Sulz.
  Зелкин сурлаш, зелкина пипа        Ceuthorrhynchus pleurostigma Marsh
  Зелкина совица                        Mamestra brassicae L.
  Зелков молец                        Plutella maculipennis
  Зелкова белокрилка                Aleurodes proletella
  Зелкова мува                        Chortophila brassicae
  Зелкова нематода                Heterodera cruciferae Franklin
  Зелкова стеница, црвено-црна циганка                 Eurydema ornata L.
  Лисна оса на репка                Atalia colibri Christ.
  Мал зелкар                        Pieris rapae L.
  Минер на салата                        Phytomyza horticola
  Тутунова совица семенарка                     Heliothus obsoleta
  Тутунски трипс                        Тhrips tabaci
  Шарена луцеркина стеница                    Lygus pratensis
  Болести и штетници кај зелката

  Дали вие сте се сретнале со некој од нив и како сте се справиле со овие болести и штетници кај зелката?

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img