Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

37.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро колумнаВештеркини метли кај кајсијата

  Вештеркини метли кај кајсијата

  petel baner

  Вештеркини метли кај кајсијата – Taphrina weisneri

  Латинско име на болест: Taphrina weisneri

  Култура: Кајсија

  Оваа болест се манифестира со така што од заразените пупки се развиваат ластари што личат на МЕТЛИ.

  Првите листвои кои се појавуваат, имаат црвенкава боја .

  Потоа тие хипертрофираат и стануваат ненормално големи, здебелени и малку накадравени. На опачината од листвоите се појавува сивкаста навлака од аскуси со аскоспори.

  Најпосле листовите стануваат кафеави и изумираат, но не опаѓаат.

  Габата која ја причинува оваа болест вештеркини метли кај кајсијата се одржува во вид на мицелија во дрвенестите делови .

  Од лисните пупки се развиваат хипертрофирани листови, а од пупките од заразениот лист дрвенест дел се развиваат во народот наречени вештеркини метли .

  Болеста се разива во почетокот на вегетација , при влажно , врнежливо и студеникаво време.
  Заштитата започнува со спалување заразените ветки.

  agrounik

  При нивно отстранување , тие се режат со дел од 10см од здравото ткиво .

  Од хемиските средства можат да се користат истите што се користат како и против T. deformans.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вештеркини метли кај кајсијата – Taphrina weisneri може да нанесе сериозна штета на овоштарник со кајсии затоа треба навремено следење и реагирање.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img